Baleset-bűnügy

Korrupcióval vádolnak egy volt ügyészt, aki a Simonka-ügyben is eljárt

rtl.hurtl.hu

2022. október 26. 19:08

A vád szerint még ügyészként csúszópénzért cserébe adott át információkat különböző eljárások érintettjeinek. Arra vonatkozóan nem merült fel adat, hogy a Simonka-ügyben is információkat szivárogtatott volna. 

Korrupciós bűncselekmények miatt vádat emelt a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) egy befolyásos ügyvéd ellen, aki 

a vád szerint még ügyészként csúszópénzért cserébe adott át információkat különböző eljárások érintettjeinek 

– tudta meg a Magyar Nemzet

A cikk szerint a jogászt – aki korábban több ügyészségen, köztük a KNYF-en dolgozott nyomozó ügyészként – még tavasszal vették őrizetbe, majd tartóztatták le. A lap értesülései szerint a jelenleg bűnügyi felügyelet alatt álló ügyvéd azért került célkeresztbe, mert egy országosan ismert büntetőügy egyik érintettje – alkukötés reményében – terhelő vallomást tett rá.

Az ügy érdekessége, hogy az ügyvéd, aki ellen vádat emeltek, ügyészként éppen a hivatalos személyek által elkövetett korrupciós bűncselekmények és nagy gazdasági bűnügyekkel összefüggésben nyomozott. Fő szakterülete volt a vesztegetés, befolyással üzérkedés és a költségvetési csalás is. 

Ügyészként például ő is eljárt a bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással és más bűncselekménnyel vádolt Simonka György volt fideszes képviselő és társai ellen indult nyomozásban, 

igaz, arra nem merült fel adat, hogy abban az ügyben is információkat szivárogtatott volna. 

Az ügyészség tájékoztatása szerint a volt ügyész és három társa ellen több rendbeli minősített hivatali vesztegetés elfogadása, minősített befolyással üzérkedés, valamint hivatali visszaélés és más bűncselekmények miatt emeltek vádat.

A vádlott a korrupciós bűncselekmények elkövetése révén legalább 63 és fél millió forint jogtalan előnyt szerzett.

Vádiratában az ügyészség a vádlottal szemben beismerés esetére 8 év szabadságvesztésre, kilencmillió forint pénzbüntetésre és 8 év közügyektől eltiltásra, valamint a beismeréstől függetlenül végleges hatályú jogászi végzettséghez kötött foglalkozástól eltiltásra és az átvett jogtalan előnynek megfelelő összegű vagyonelkobzásra tett indítványt.

Nyitókép: Róka László/MTVA

#Baleset-bűnügy#simonka györgy#ügyész#korrupció#ügyvéd

Címlapról ajánljuk