Baleset-bűnügy

Végzett magával egy diáklány, miután az iskolai iPaden öngyilkosságról szóló tartalmakhoz fért hozzá

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. szeptember 25. 10:41

A 15 éves angol lány órákig böngészhette az önpusztításról szóló weboldalakat, mert rosszul volt beállítva a káros tartalmakat blokkoló szűrő.

Szörnyű családi tragédiáról számolt be nemrég a SurreyLive: egy 15 éves hindheadi iskoláslány öngyilkos lett, miután gyerekekre veszélyes tartalmakhoz fért hozzá az iskolai iPaden. Frances-Rose Thomas 2018-ban végzett magával, szülei azóta harcolnak, hogy jogi változást érjenek el az iskolai informatikai rendszerek ellenőrizhetőbbé tétele érdekében.

A Frankie-nek becézett diáklány a Stepping Stones nevű speciális iskolába járt. Korábban magasan funkcionáló autizmussal diagnosztizálták, mentális betegsége miatt hajlamos volt az impulzív viselkedésre. Halála napján legalább két órán át felügyelet nélkül maradt, miközben az iskola egyik iPadjén internetezett. Mint később kiderült, a tableten rosszul voltak beállítva a tartalomszűrők, így a lány hozzá tudott férni olyan oldalakhoz, amiken öngyilkosságról és önkárosításról szóló anyagokat nézhetett meg. Frankie délután négy körül hazament, felment a szobájába, és végzett magával.

Szülei, Judy és Andy Thomas azóta is jogi változtatásokat sürgetnek, hogy más családok ne élhessék át azt, amit ők átéltek. Ők otthon szigorúan felügyelték, hogy gyermekük mihez férhet hozzá az interneten, de arra nem lehetett ráhatásuk, hogy az iskolai eszközökön a káros weboldalakat blokkoló szűrők hogyan működnek.

Az ügy kivizsgálása tavaly októberben fejeződött be, a hatósági jelentés szerint az iskola mulasztást követett el, amikor nem biztosított megfelelő és hatékony elektronikus védelmet a káros tartalmak ellen az iskola elektronikus eszközein.

A szülők most azért kampányolnak, hogy tegyék törvénnyel kötelezővé az iskolák számára az online biztonsági intézkedéseket, és rendszeresen ellenőrizzék, hogy a pedagógusok megfelelően kapják-e a riasztásokat. 

Ha ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123-as ingyenes lelki elsősegély-számot!

Nyitókép: Halfpoint Images / Getty Images illusztráció

#Baleset-bűnügy#öngyilkosság#egyesült királyság#ipad#káros tartalom#Külföld#anglia#internet

Címlapról ajánljuk