Baleset-bűnügy

Golyóstollal szurkálta össze betegtársát egy zavarodott férfi egy budapesti kórházban

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 23. 13:33

Az ügyészség kényszergyógykezelést indítványozott.

A Fővárosi Főügyészség kényszergyógykezelés elrendelését indítványozza egy 38 éves férfival szemben, aki tavaly májusban, egy budapesti kórház kórtermében műanyag golyóstollal támadt az egyik betegtársára, számolt be az ügyészség honlapján.

A vádirat szerint a vádlott egészségi állapota miatt az elkövetést megelőző években folyamatos gyógyszeres kezelésre szorult. Egy ideje nem szedte a gyógyszereket, ezért 2021. május 8-án az otthonában egyre erőszakosabbá, agresszívebbé vált, ezért a családtagjai értesítették a rendőrséget és a mentőket. A helyszínre kiérkező mentők a vádlottat az egyik budapesti kórházba szállították.

A férfi másnap hajnalban minden előzmény nélkül átment az egyik szomszédos kórterembe, ahol az egyik beteg ágya melletti éjjeliszekrényből kivett egy műanyag golyóstollat. Ezután a tollal a kezében odalépett a beteg ágyához, és azzal a felkiáltással, hogy megöli őt, 

kis, illetve közepes erővel többször arcon és nyakon szúrta a sértettet. 

A sértett a támadás közben felült az ágyon, és védekezni próbált, a kezeit az arca elé emelte. A vádlott ekkor felhagyott a szurkálással, majd feltérdelt a sértett mögé az ágyra, és a nő nyakát hátulról megragadva, a sértettet fojtogatni kezdte.

A sértett és a vele egy szobában lévő másik beteg segítségért kiáltott, ezért rövid időn belül a kórterembe érkeztek a betegápolók, akiknek a felszólítására a vádlott végül felhagyott a további támadással. A bántalmazás következtében a sértett könnyebb, felületi jellegű hámsérüléseket szenvedett. A támadáshoz használt műanyag golyóstoll és a támadás ereje alkalmatlan volt arra, hogy a nő halálát okozza.

A Fővárosi Főügyészség a férfival szemben emberölés bűntettének – alkalmatlan eszközzel és módon elkövetett – kísérlete miatt nyújtott be vádiratot a Fővárosi Törvényszékre. A törvény szerint a büntetést korlátlanul enyhíteni vagy mellőzni is lehet, ha a kísérletet alkalmatlan eszközzel vagy alkalmatlan módon követik el.

Az ügyben kirendelt igazságügyi elmeorvos szakértő véleménye alapján azonban a terhelt – az elkövetéskor is fennállt kóros elmeállapota miatt – nem büntethető. Erre figyelemmel az ügyészség indítványozta, hogy a Fővárosi Törvényszék a vádlottat szemben – felmentése mellett – rendelje el a kényszergyógykezelését. A vádlott jelenleg előzetes kényszergyógykezelés alatt áll.

Nyitókép: Magyarország Ügyészsége

#Baleset-bűnügy#golyóstoll#támadás#kórház

Címlapról ajánljuk