Baleset-bűnügy

Halála előtt még jókedvűen üzent a fán rekedt siklóernyős, a helikopter rotorszele lökte őt a halálba

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 16. 6:39

Megkezdődött a két évvel ezelőtti tragédia pere, a pilóta tagadta bűnösségét. 

Nem tartja bűnösnek magát a vértesszőlősi halálos kimenetelű siklóernyős balesethez riasztott helikopter pilótája – írta a Blikk az ügy csütörtöki előkészítő ülése alapján. 

P. A. János őrnagy ennek megfelelően nem fogadta el az ügyészség felfüggesztett szabadságvesztésre tett ajánlatát.

A nagy siklóernyős tapasztalattal bíró Oroszi Zsolt 2020. július 5-én Vértesszőlősnél fennakadt egy fán. A férfi nem esett kétségbe, a magaslatról várta a segítséget, mentése azonban tragédiába fulladt: a hozzá érkező honvédségi M8-as helikopter rotorja által keltett erős légörvény letörte az ágakat, ő pedig 20 méter magasból a mélybe zuhant. Egy hónapig kómában feküdt a Honvédkórházban, majd augusztus 10-én elhunyt.

Az áldozat testvére, Oroszi Angéla azt mondta: ha a vádlott parancsot teljesített, akkor is meg kellett volna azt tagadnia, mert tapasztalt pilótaként biztos tudta, hogy veszélyes, amit csinál.

„A fa tetejéről még jókedvűen jelentkezett be, egy zárt csoportban írt nekünk üzenetet, senkiben fel sem merült, hogy komoly veszélyben lenne. 

Aztán kaptam egy hívást, hogy nagy a baj, menjünk a kórházba elbúcsúzni tőle

– idézte fel Oroszi Angéla. A nő az egy hónapnyi kóma alatt minden nap bent volt nála és könyörgött, hogy adjon valami jelet. 

„A halála előtti nap érdekes álmom volt, ezért azt kértem tőle, amennyiben hall, mozgassa meg a lábát. Ezt megtette, én pedig boldogan jöttem el, hogy érti amit mondok neki, tehát jobban van. Sajnos, akkor búcsúzott el tőlem” – fogalmazott.

A tragédia ellenére Oroszi Angéla nem kívánja, hogy az őrnagy börtönbe kerüljön, ez ugyanis nem hozná vissza testvérét.

Majd két hónappal Zsolt halálát követően Pintér Sándor belügyminiszter a országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának ülésének elismerte, hogy hiba történt a mentés során. Többek között azt mondta, „a túlzó segítség a halálhoz vezetett”.

Az RTL Híradó riportját itt nézheti meg: 


Nyitókép: Illusztráció – Fotó: Róka László / MTVA

#Baleset-bűnügy#helikopter#ejtőernyős#halálos baleset

Címlapról ajánljuk