Baleset-bűnügy

Választási csalást követhetett el egy polgármesterjelölt Baranyában 2019-ben

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 13. 12:17

25 ember ellen emeltek vádat.

Egy kis Baranya megyei településen befolyásolta volna az önkormányzati választások eredményét az a 25 ember, akikkel szemben most emelt vádat az ügyészség.

A vádirat szerint egy baranyai kistelepülésen polgármesterjelöltként ketten indultak. Közülük az egyik jelölt a választás megnyerése érdekében felvette a kapcsolatot két ismerősével, akiket rábírt arra, hogy ismerőseiknek, illetve ismeretlen személyeknek ajánljanak fel pénzt a településre történő átjelentkezésre, illetve arra is, hogy a választás napján ezen személyek menjenek el szavazni, és rá adják le szavazataikat.

A két felkért vádlott ezt követően több személyt rábírt arra, hogy állandó lakhelyükről jelentkezzenek át a községbe, majd vegyenek részt az önkormányzati választásokon, és pénzért szavazzanak a meghatározott polgármesterjelöltre. A pénzt minden esetben az ügy elsőrendű vádlottja, a polgármesterjelölt adta át a két közvetítő személynek, akik ezt továbbították a felkért választóknak.

Mindezek mellett a polgármesterjelölt több személyt közvetlenül is befolyásolt abban, hogy az állandó lakóhelyüket változtassák meg, majd pénzért személyére adják le voksukat.

A polgármesterjelölt az átjelentkezésekért fejenként ötezer forintot adott a felkért személyeknek, valamint további ötezer forintot a rá történő szavazásért. A három vádlott vádirati tényállás szerint összesen 22 személyt bírt rá arra, hogy állandó lakóhelyüket megváltoztassák, illetve hogy az önkormányzati választáson szavazzanak.

A választások kiírása idején a választói névjegyzékben szereplő választópolgárok száma duplájára emelkedett az átjelentkezések következtében a választási névjegyzék zárásakor a településen. A választási csalás gyanúja miatt a választási bizottság a választási eljárást megsemmisítette, és megismételt eljárást írt ki, melyen a másik jelölt nyert. A vádlottak három évig terjedő börtönre számíthatnak.

Nyitókép: Getty Images

#Baleset-bűnügy#választási csalás#baranya megye#önkormányzati választás#polgármester#jelölt

Címlapról ajánljuk