Baleset-bűnügy

Súlyosbították egy agresszív büntetőfékező sofőr büntetését

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. szeptember 12. 15:50

A férfi másfél év felfüggeszett börtönt és három év vezetéstől eltiltást kapott, miután megállásra kényszerített, ráadásul meg is pofozott egy másik sofőrt.

Másodfokon szigorúbb ítéletet hozott a Balassagyarmati Törvényszék egy büntetőfékező sofőr ellen folyó büntetőperben, derül ki a Nógrád Megyei Főügyészség hétfői sajtóközleményéből.

A 42 éves vádlott tavaly május 9-én Bánk felől Felsőpetény irányába hajtott a kétsávos Petényi úton, mikor utolért egy autóst, aki nála lassabban, nagyjából 70 km/órás sebességgel haladt előtte. Rátapadt, távolsági fényszóróval többször is rávillogott, rá is dudált jó párszor, majd végül megelőzte.

Az előzés után a sofőr befékezett, amivel megállásra kényszerítette autóstársát. Kiszállt, odament a sértett autójához, majd szitkozódva, a letekert ablakon át arcon ütötte a férfit. A megtámadott sofőr próbálta védeni magát, felhúzta az ablakot, azonban támadója az ajtót nagy erővel kinyitotta, ami nekinyomódott a sárvédő lemeznek és behorpadt. Az autóban a rongálással 59 450 forintos kár keletkezett.

A vád szerint

a vádlott magatartása miatt baleset bekövetkezésének reális lehetősége fennállt, a fékezéssel közvetlen veszélybe sodorta a sértett és a vele utazó felesége testi épségét.

A Balassagyarmati Járásbíróság elsőfokon 10 hónap felfüggesztett szabadságvesztésre és 1 év 4 hónap közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte a férfit. Az ügyészség súlyosbításért nyújtott be fellebbezést. Indoklásuk szerint a szándékos közlekedési bűncselekményeket elkövető vádlottal szemben kiszabott ítéletnek

alkalmasnak kell lennie arra, hogy az elkövető mellett a társadalom további tagjait is visszatartsa a hasonló, országszerte egyre inkább elszaporodó, a közlekedés és a társadalmi együttélés alapvető szabályait nyíltan semmibe vevő cselekmények elkövetésétől.

A Nógrád Megyei Főügyészséggel egyetértve a Balassagyarmati Törvényszék most súlyosbította a büntetést:

1 év 6 hónap felfüggesztett szabadságvesztésre és 3 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte a vádlottat.

#Baleset-bűnügy#büntetőfékezés#nógrád megye#bánk#jogosítvány#eltiltás

Címlapról ajánljuk