Baleset-bűnügy

Horrorbaleset lehetett volna, ha beragad a félsorompót letörő kamionos a vecsési átjáróba

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. szeptember 12. 15:18

Az amúgy is balesetveszélyes kereszteződésben nem sokon múlt, hogy telibe kapja az átrobogó Intercity a pótkocsis szerelvényt.

Bár nem történt baleset, így is hátborzongató a videó, amit a Budapesti Autósok tett közzé hétfőn YouTube-on. A felvételt szeptember 8-án, csütörtökön rögzítette egy autós a fedélzeti kamerájával a vecsési vasúti átkelőnél, ami a 4-es főút mellett van.

A videón azt látni, hogy amikor a fénysorompó már pirosan villog, a túloldali stoptáblánál álló, a 4-es főútról egy az Üllői út irányába tartó pótkocsis teherautó nekilódul és áthajt a vasúti átjárón. A félsorompó akkor kezd ereszkedni, amikor a kamion keresztezi a bicikliutat és az útsziget mellett tart. A sofőr nem állt meg, hanem gurult tovább, az ereszkedő sorompót letörve a pótkocsival.

A sofőr szerencsére nem állt meg az átjáróban, hanem kihajtott belőle. Ha valami okból, mondjuk műszaki hiba miatt, bent ragadt volna a kereszteződésben, akkor a pár másodperccel később átrobogó Intercity egészen biztos, hogy ízekre szedte volna a szerelvényt.


Ez a közlekedési csomópont elég hírhedt, sok baleset történik itt, ahogy a 4-es út és az Üllői út forgalma keresztezi egymást. Mint azt a Budapesti Autósok megjegyzi,

Vecsés felől érkezve rendszeresen feltorlódik a balra kanyarodó sáv, ahol a városból kifelé tartó két sávnyi autónak elsőbbséget kell adni (...) az elsőbbségadást STOP tábla kötelezi, valamint a vasúti átjáró piros jelzésének megfelelően kiegészítő lámpa jelzi az arra haladóknak, hogy a vasúti átjárón történő átkelés lehetséges lesz-e.

A szituációt nehéz egyetlen kameraállásból megítélni. Ha a kiegészítő lámpa még szabadot mutatott, amikor a kamionos nekiindult, akkor olyan helyzet állhatott elő, hogy a sofőrnek döntenie kellett, vagy a forgalmas 4-es főútra esetleg belógó szerelvénnyel áll meg a sorompónál, vagy inkább gyorsít és megpróbál átérni, mielőtt a sorompó lecsukódik.


A felvételen még annyi látszik, hogy a kamionsofőr visszamegy, hogy lehúzza az útról a letört sorompókart.

#Baleset-bűnügy#vecsés#vasúti átjáró#tilos jelzés#sorompó#kamion

Címlapról ajánljuk