Baleset-bűnügy

Olasz bűnözők árultak állampolgárságot egy nem létező országba, a Szent György Szuverén Antarktiszi Államba, 400 ezer eurót kerestek vele

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 18. 20:44

Több mint hétszáz ember dőlt be a csalóknak. 

Egy kitalált antarktiszi ország állítólagos pénzügyi előnyeit kínálva összesen 400 ezer eurót (160 millió forintot) csaltak ki olaszországi bűnözők több száz embertől.

Az olasz rendőrség csütörtöki tájékoztatása szerint az elkövetők alacsony adókkal és a védőoltási kötelezettség teljes hiányával tévesztették meg naiv ügyfeleiket.

Az esetre még 2021 áprilisában derült fény a dél-olaszországi Catanzaróban végrehajtott rendőrségi rajtaütést követően, ahol a nyomozók házkutatást tartottak egy bizonyos „Szent György Szuverén Antarktiszi Állam” állítólagos diplomáciai képviseletén.

Több mint 700 olasz lakos folyamodott állampolgárságért a nem létező ország irodájában, a jobb élet reményében 200 és 1000 euró (50 ezer és 400 ezer forint) közötti összegeket fizettek ki. A végül kicsalt összesen 400 ezer eurót egy máltai bankszámlán keresztül mosták tisztára.

Az olasz rendőrség 12 embert helyezett házi őrizetbe az ügyben az egész Olaszországot érintő eljárás folyamán. Az őrizetbe vetteket többek között csalással, irathamisítással, valamint bűnszervezetben elkövetett bűncselekményekkel vádolják.

A hatóságok további 30 emberrel szemben folytatnak nyomozást az ügyben – írja az MTI.

Nyitókép: Xavier Hoenner / 500px / Getty Images

#Baleset-bűnügy#olaszország#szent györgy szuverén antarktiszi állam#állampolgárság#csalás

Címlapról ajánljuk