Baleset-bűnügy

A megengedett 25 helyett 112-vel száguldozott egy rolleres Brüsszelben

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. augusztus 16. 19:04

A visszaeső rolleres gyorshajtót ezúttal sikerült megállítani.

A megengedett óránkénti 25 kilométer helyett 112 kilométeres sebeséggel közlekedett Brüsszel belterületén egy elektromos rolleres férfi, a rendőrök visszaesőként előállították, írja az MTI a La Libre Belgique belga napilap keddi cikkére hivatkozva.

A rolleres – aki ezúttal egy kerékpáros felvonuláson vett részt – nem először lépte át jelentősen a megengedett sebességet. Rendőrségi információk szerint korábban már legalább kétszer cikázott az autók között 70, valamint 80 kilométeres sebességet meghaladva, amit az elkövető által filmre vett és az internetre feltöltött videófelvételek is bizonyítanak. 

A férfi egy másfél millió forintos, bikaerős Dualtron Thunder 2 kétmotoros rollerrel szokott száguldozni, a 112 km/órás gyorshajtásról is készült videó, amit Tik-Tokon lehet megtekinteni:


Idén már több mint ezer elektromos roller vezetője bizonyult szabálytalannak, közölték a belga hatóságok. Már egy kisebb technikai átalakítás is lehetővé teszi, hogy ezek a járművek akár óránként 100 kilométeres sebességnél is gyorsabban haladjanak.

Belgiumban július elsejétől országosan érvényes szabályozást vezettek be az elektromos rollerekre. Ennek értelmében a rollerek legfeljebb óránként 25 kilométeres sebességgel közlekedhetnek, és csak 16 éven felüliek használhatják őket. A rollereket egyszerre csak egy ember használhatja, utast szállítani tilos.

A szabályok bevezetését elsősorban a balesetek számának növekedése indokolta. 2019-ben 59 rolleres balesetet regisztráltak, de ez a szám 2021-ben már 1022-re emelkedett, és közülük több halálos kimenetű volt. A közúti biztonságot értékelő friss felmérés szerint a rollereseket érintő, személyi sérüléssel járó balesetek száma idén már eddig több mint háromszorosára nőtt országszerte, 96-ról 296-ra emelkedett.

Júliusban egyébként egy bolgár rolleres is nagy feltűnést keltett Várna közelében, amikor 125 km/órás sebességgel száguldott egy autópályán. 

#Baleset-bűnügy#elektromos roller#belgium#brüsszel#gyorshajtás

Címlapról ajánljuk