Baleset-bűnügy

A BRFK szerint jogszerű, szakszerű és arányos volt a sokkoló használata a Margit hídon tüntetővel szemben

Dévai LászlóDévai László

2022. július 19. 17:18

Lezárult a parancsnoki kivizsgálás.

A hétfői katatüntetés utáni hídfoglaláson a rendőrség sokkolót vetett be azokkal a tüntetőkkel szemben, akik többszöri felszólításra sem hagyták el az úttestet, illetve a villamossíneket. Az eset videón is látható Jámbor András parlamenti képviselő facebookos élőjének 9. percétől.

A BRFK MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a parancsnoki kivizsgálást követően megállapították, hogy jogszerű, szakszerű és arányos volt az elektromos sokkoló használata hétfőn a Margit hídon tartott tüntetés egyik résztvevőjével szemben

Az indoklás szerint a 42 éves férfi többszöri felszólítása ellenére sem követte a rendőrök utasításait, ezért volt indokolt a sokkoló használata.

Hozzátették, hogy a rendőrség biztosítja a véleménynyilvánítás és a békés gyülekezési jog gyakorlását, ugyanakkor a szükségesség és az arányosság elvét betartva intézkedik a jogsértések elkövetőivel szemben. A férfi cselekedetét azért minősítették jogsértésnek, mert a Margit hídra bejelentett gyűlés vége után sem hagyták el az úttestet és a síneket.

A közlemény szerint az úttesten ülő férfi úgy összekapaszkodott egy szintén az aszfalton ülő nővel, hogy a további testi kényszer (a kezeik szétfeszítése) sérülés veszélyével járt volna.

A rendőrség szerint  „az intézkedő rendőr kétszer figyelmeztette a földön ülő férfit az eszköz használatára, s azt a test érintése nélkül a levegőbe szikráztatta”.

A figyelmeztetések nem vezettek eredményre, ezért a rendőr a sokkolót két másodpercig a férfi ruházatán keresztül a combjához érintette. Az eszköz alkalmazásának hatására a férfi elengedte a nőt, a rendőrök mindkettőjüket felkísérték a járdára. A férfi a szabálysértés tényét elismerte, a szabálysértési nyilatkozatot kitöltötte és aláírta.

Az eset után a szabálysértést elkövető férfi zsibbadást érzett a combjában, a mentőszolgálat munkatársai ezért megvizsgálták, de úgy találták, hogy nem igényel orvosi ellátást.

A BRFK jelezte, hogy a kényszerítőeszköz használatát parancsnoki kivizsgálás követte, amely megállapította, hogy a sokkoló alkalmazása jogszerű, szakszerű és arányos volt.

Nyitókép: Jámbor András / Facebook

#Baleset-bűnügy#brfk#tüntetés#katatüntetés#margit híd#sokkoló#Belföld#kata

Címlapról ajánljuk