Baleset-bűnügy

Napokig éheztették, szándékosan elhanyagolták fiai a súlyos beteg hajdúsági édesanyát

rtl.hurtl.hu

2022. június 22. 9:22

Kihűlve, felfekvésekkel, elhanyagolt állapotban került kórházba, ahol életét már nem tudták megmenteni.

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség büntetésük jelentős súlyosítását indítványozta annak a két vádlottnak, akik súlyosan beteg édesanyjuk gondozását szándékosan elmulasztva a halálát okozták, számolt be az ügyészség honlapján

A vádlottak egy hajdúsági városban, kertes lakóingatlanban, közös háztartásban éltek 60 éves édesanyjukkal. Az asszony egy betegség miatt gyakran feledékennyé és zavarttá vált. Noha az elkövetők észlelték állapotának romlását, 

gyógykezeléséről nem gondoskodtak, gondozását pedig súlyosan elhanyagolták.

A sértett 2019. évben fizikálisan és pszichésen egyaránt fokozatosan leromlott. A lakókörnyezetében élő emberek hasztalan szorgalmazták gondozását, a vádlottak ezt mindig elhárították. 2019. év  decemberében a napszámból hazatérő férfiak látták, hogy az anyjuk nagyon rosszul van. A mentőszolgálat a helyszínen megkezdte újraélesztését, majd kórházba szállította, azonban az asszony rövid időn belül elhunyt. Halála kihűlés miatti anyagcserezavar miatt következett be. Nagyon alacsony testhőmérsékletű, rendkívüli módon elhanyagolt küllemű, alultáplált volt a sértett. Megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékot és folyadékot a halálát megelőzően több nappal nem fogyasztott, mivel a fiaitól nem kapott. A testén kezdődő felfekvéses fekélyek voltak észlelhetők.

A vádlottak védekezése szerint az anyjuk testi romlásának oka az volt, hogy segítségüket elutasította. A törvényszék ezt nem fogadta el, és az ítéletében megállapította, hogy a sértett halála akkor lett volna elkerülhető, ha a vádlottak gondozási kötelezettségüket megfelelően teljesítik, gondoskodtak volna a táplálásáról, gyógykezeléséről és a lakóház megfelelő fűtéséről. Az ügyészség szerint közismert, általános élettapasztalat, hogy e tennivalók elmulasztása az érintett személy halálához vezethet, a vádlottak azonban e következménybe belenyugodva jártak el.

A Debreceni Törvényszék a vádlottakat 5 évi, illetve 6 évi börtönbüntetésre és ugyanilyen tartamban közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte. A vádhatóságnak bejelentett fellebbezése alapján a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség mindkét férfi büntetésének jelentős súlyosítását indítványozta. Álláspontja szerint ugyanis a különösen kegyetlen elkövetéshez közel álló, édesanyjuk halálához vezető bánásmód az enyhítő rendelkezések alkalmazását nem indokolja. A törvényszék mindkét vádlottal szemben eltúlzottan enyhe börtönt szabott ki, amelynek fegyházban végrehajtása nem mellőzhető. Az ügyészségi, illetve az enyhébb bűncselekmény megállapítására, és a büntetés mérséklésére irányuló védelmi fellebbezéseket a Debreceni Ítélőtábla bírálja el.

Nyitókép: Getty Images

#Baleset-bűnügy#elhanyagolás#éhezés#szülő#emberölés

Címlapról ajánljuk