Baleset-bűnügy

Megerősítették, hogy a brit újságíró holttestét találták meg Brazíliában

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. június 18. 10:36

Az továbbra sem világos, mi volt a gyilkosság elkövetőinek indítéka.

Valóban a június elején eltűnt Dom Phillips brit újságíró és segítője holttestét találták meg a héten Brazília északnyugati részén, közölte helyi idő szerint pénteken a brazil rendőrség.

A brit újságírót és a vele utazó brazil Bruno Pereirát június 5-én látták utoljára, amikor a Javari-völgyi területre indultak. Az eltűnésükkel összefüggésben őrizetbe vettek és letartóztattak egy testvérpárt, Amarildo és Oseney da Costa de Oliveirát. Oseney tagadta, hogy köze lenne a gyilkossághoz, de Amarildo vallomást tett. A férfi beismerte: ő ölte meg a két férfit, és el is vezette a nyomozókat egy nehezen megközelíthető helyszínre, ahol kiásták az áldozatok maradványait. Így találták meg a hatóságok a két áldozat holttestét a perui és kolumbiai határ közelében, írja az MTI.

Az Amazonasról szóló számos riport szerzője, az 57 éves Dom Phillips, aki 15 éve élt Brazíliában, azért utazott a területre, hogy egy környezetvédelemről szóló könyvéhez kapcsolódó kutatásokat végezzen. Társa, a 41 éves Bruno Pereira az őslakosok jogainak elismert szakértője és védelmezője volt, hosszú éveken át dolgozott a térségben a brazil kormány őslakos ügyekkel foglalkozó ügynökségénél (Funai).

Egyelőre nem világos, mi volt a gyilkosság elkövetőinek indítéka, de a hatóságok nem zárják ki, hogy a bűnténynek esetleg a térségben elterjedt illegális halászathoz vagy a kábítószer-kereskedelemhez is köze lehetett. A párost ugyanis korábban megfenyegették a bűnszervezetként működő, illegális tevékenységet végző helyi bandák.

Nyitókép: a brazil szövetségi nyomozók az egyik meggyilkolt férfi maradványait tartalmazó koporsót viszik – Fotó: Mateus Bonomi / Anadolu Agency via Getty Images

#Baleset-bűnügy#brazília#gyilkosság#amazonas#eltűnt#újságíró

Címlapról ajánljuk