Baleset-bűnügy

Videó: rettegésben tartották a varjak a gyalogosokat Józsefvárosban

rtl.hurtl.hu

2022. június 2. 15:19

Egy fészekből kiesett fiókát védelmeztek. 

A Józsefváros.hu cikke szerint május 31-én korán reggel órákon át tartották rettegésben a varjak a Füvészkert utcán munkába igyekvőket. 

A madarak már reggel hatkor keringeni kezdtek a Füvészkert utca Práter utca felé eső szakaszán, károgó hangokat hallatva. A Füvészkert utcában nemrég fejeződött be a távfűtővezeték cseréje, a munkálatok most az utca végén, a Práter utcában folytatódnak. Az itt dolgozó munkások fedezték fel, hogy egy a fészekből kiesett fiókát védelmeznek a varjak. 

A varjak a sarki ház tetején gyülekeztek, onnan figyelték az utcát, és amint feltűnt valaki, körözni kezdtek a közelében, amikor pedig a rejtőző fióka közelébe ért, támadásba lendültek, fenyegetően rárepültek, van, akibe bele is kaptak. A környéken dolgozó munkásokkal szemben is agresszívan léptek fel a madarak, egyiküket a fején támadták meg. A madár csőre felsértette a férfi fejbőrét, amely kicsit vérzett is. 


Ők fedezték fel, hogy a fióka a parkoló kocsik között bujkál, zavarodottan járkál. A varjak felülről pontosan követték, hol van éppen, ezért céltudatosan csaptak le, amikor valaki a közelébe ért. Végül az egyik fiatal építőmunkás – védősisakban – rászánta magát, megfogja a fiókát, és biztonságba helyezte. A varjak feszülten figyelték, és amint elindult vele a Práter utca felé, azonnal rárepültek iszonyú károgással. Végül a fiókát kirakták a lakótelepi házak közti füves területre, és a varjak elhagyták a Füvészkert utcát.

A városokban az elmúlt években egyre több a dolmányos varjú, hazai állományuk húsz év alatt megduplázódott. Ahogyan korábban megírtuk: varjútámadások főként tavasszal és kora nyáron fordulhatnak elő, amikor a varjak a közelben lévő fészküket, az ott lévő, vagy a már kirepült, de még gyakorlatlan fiókákat védik.

Varjútámadás esetén nem szabad elfordulni vagy menekülni, inkább szembe kell fordulni, és hadonászással elriasztani az agresszív madarat.

Erről nemrég a Magyar Madártani Egyesület tájékoztatta a Híradót:

 

Nyitókép: Józsefváros Újság / YouTube

#Baleset-bűnügy#varjú#varjútámadás#józsefváros

Címlapról ajánljuk