Baleset-bűnügy

Elmeorvosi vizsgálatnak is alávetik, de börtönben marad Deutsch Tamás apósának gyilkosa

Lőrincz TamásLőrincz Tamás

2022. június 3. 10:59

Három hónappal meghosszabbították annak a férfinak a letartóztatását, akit azzal gyanúsítanak, hogy tavaly decemberben megölte főbérlőjét, Lazsányi Lászlót, Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti képviselő apósát – értesült az rtl.hu. A gyanúsítottat a gyilkosság után a helyszínen elfogták, beismerő vallomást is tett, ezt azonban a csütörtöki bírósági ülésen módosította: ezúttal jogos önvédelemként beszélt az esetről. A férfit várhatóan júniusban vetik elmeorvosi vizsgálat alá. 

Őszig szinte biztosan letartóztatásban marad B. István, akit azzal gyanúsítanak, hogy megölte Lazsányi László egykori labdarúgót, Deutsch Tamás kormánypárti európai parlamenti képviselő apósát – tudta meg az rtl.hu.

A bíróság szerint továbbra is megalapozott a gyanúsítás, ráadásul fennáll a szökés-elrejtőzés veszélye is, így meghosszabbították ügyfelem letartóztatását 

– mondta lapunknak Gál András István, a gyilkossággal vádolt férfi kirendelt ügyvédje. A bíróság szerint nincs arra garancia, hogy ha a gyanúsítottat szabad lábra helyezik, akkor gondoskodni tudna a saját lakhatásáról, valamint a megélhetéséhez szükséges forrásokról. B. István fellebbezett a döntés ellen.

Gál András István tájékoztatása szerint a gyanúsítottat szigorú rendőri őrizet mellett vitték a csütörtöki bírósági ülésre. 

B. István egyébként módosította a korábbi vallomását, ezúttal ugyanis arra hivatkozott, hogy jogos önvédelemből követte el a gyilkosságot.

Az ügyvéd azt mondta, az eddigi beszélgetések alapján úgy tűnik, hogy ügyfele nem méri fel tettének a súlyát. A férfi ellen elmeorvosi vizsgálatot kezdeményeztek, ezt várhatóan júniusban végzik majd el.

Vadászkéssel gyilkolt

Az egykori labdarúgót, Lazsányi Lászlót tavaly december 3-án gyilkolta meg egy elszámolási vita után az albérlője.

Az eddig ismertté vált részletek szerint B. István tavaly augusztus óta egyáltalán nem fizetett bérleti díjat a Nánási úton található apartmanlakások egyikéért, Lazsányi László pedig hiába szólította fel, hogy költözzön ki, a férfi továbbra is ott lakott.

„B. István cuccait a Nánási úti épület egyik raktárhelyiségébe vitték át, a lakáson zárat cseréltek, de a férfi ennek ellenére többször is bement az apartmanba és egy-egy éjszakát ott töltött” – mondta korábban az rtl.hu-nak Gál András István. A gyilkosság napján B. István ismét felfeszítette a zárat, az áldozat ezt megtudva odament az apartmanhoz és számon kérte a bérlőjét. A heves vita után végül B. István azzal a vadászkéssel, amellyel korábban betört a lakásba, megölte az ingatlan üzemeltetőjének képviselőjét.

A gyilkosságot a gyanúsított vallomása szerint dulakodás előzte meg, ennek azonban közvetlen tanúja nem volt. Mindenesetre ügyfelemen nem voltak sérelmi nyomok 

– fogalmazott Gál András István. A gyanúsított szerint az áldozat jogosulatlanul tartózkodott a lakásban. Elismerte, hogy szúrt felé, de azt állította, hogy nem akart mély sebet okozni.

Az elmeorvosi vizsgálat eredménye nagyban befolyásolja majd az ítéletet is, ha ugyanis azt állapítják meg, hogy a gyanúsított nem volt beszámítható, akkor felmentésre számíthat, míg ha azt, hogy csak korlátozottan tudta felmérni a tettének a következményeit, akkor enyhébb büntetés vár rá. Ha épelméjűnek nyilvánítják, figyelembe veszik azt is, hogy büntetlen előéletű, de tettéért akár életfogytig tartó büntetést is kaphat.

Az RTL Híradó beszámolója a letartóztatásról.


Nyitókép: RTL Híradó

#Baleset-bűnügy#lazsányi lászló#deutsch tamás#gyilkosság#letartóztatás#bíróság#ma

Címlapról ajánljuk