Baleset-bűnügy

Házilag barkácsolt körfűrész darabja állt egy tompai férfi homlokába, meghalt

rtl.hurtl.hu

2022. május 30. 10:54

Fiával együtt téglát vágott a varrógépvázra épített szerkezettel. Fia ellen gondatlan veszélyeztetés miatt emeltek vádat.

Házilag barkácsolt villanymotoros körfűrész okozta egy tompai férfi halálát, a fia ellen gondatlan veszélyeztetés miatt emelt vádat az ügyészség.

A vádirat szerint apa és fia tavaly tavasszal közösen készítettek egy varrógépvázra épült körfűrész-gépet, amit rendszeresen használtak fa- és téglavágásra a fiú tanyájának felújítása során. A fűrésztárcsát és az ékszíjhajtást nem látták el védőburkolattal, és újraindítás elleni védelem sem volt a gépben. A törékeny fűrésztárcsa könnyen „berobbanhatott”, ha beszorult.

Az apa tavaly decemberben megjelent a fia tanyáján, hogy a magával vitt téglákat a géppel felvágja. Közben azonban a vágókorong eltört, annak egy darabja az apa orrnyerge és a homloka közé, a másik része pedig a mellkasába fúródott. A férfi olyan súlyos koponyasérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette.

A Kiskunhalasi Járási Ügyészség szerint a tragédiát az okozta, hogy a fiú a – még gyári kivitelben is a veszélyes gépek közé tartozó – fűrészgép készítése és üzemeltetése során nem tartotta be a szakmai és munkabiztonsági előírásokat. Halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolják.

Nyitókép: Ügyészség

#Baleset-bűnügy#körfűrész#barkácsolás#veszélyeztetés#gondatlanság#ügyészség

Címlapról ajánljuk