baleset-bűnügy

Felgöngyölítették a nagykőrösi kutyaviadalok ügyét, kiterjedt állatkínzó-hálózatot találtak

rtl.hurtl.hu

2022. május 20. 8:18

A nyomozók az eljárás során összesen száz kutyát foglaltak le. Csak fiatal kutyákat találtak, így feltehető, hogy az harcra alkalmatlan négylábúakat vagy nem tartották meg, vagy azok a viadalok közepette elpusztulhattak. 

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Korrupció és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály Kiemelt Ügyek Osztály Környezeti Bűnözés Elleni Alosztálya tiltott állatviadal szervezése bűntettének gyanúja miatt 2020. december 5-én négy férfit fogott el egy nagykőrösi tanyához köthető kutyaviadalokkal kapcsolatban, számolt be a Police.hu rendőrségi honlap.

Az azóta eltelt időszakban a KR NNI nyomozói olyan mértékben szélesítették ki az ügyet, hogy 15 gyanúsítottal szemben folytatták le a büntetőeljárást. A terheltek között van budapesti, nagykőrösi, dunaharaszti, domaházi, zsombói, erdőhorváti és albertirsai lakos is.

A férfiak mellett két nőt és egy fiatalkorú fiút is gyanúsítottként hallgattak ki a rendőrök.

A legtöbbjüknek tiltott állatviadal szervezése, valamint tiltott állatviadalokon indított kutyák vonatkozásában elkövetett állatkínzás miatt kell felelnie, de volt köztük olyan is, akit ezeken felül meggyanúsítottak gerinces állat tiltott állatviadal céljából történő tenyésztéssel, lőfegyverrel visszaéléssel, állatok nem megfelelő tartásával kapcsolatban elkövetett állatkínzással, illetve kiskorú veszélyeztetésével. 

Az ügyben összesen 159 bűncselekmény szerepel.

A társaság több tagjáról kiderült, hogy évek óta foglalkozik amerikai staffordshire terrier kutyafajtákkal, kimondottan olyan céllal tenyésztve őket, hogy állatviadalokon indulhassanak. A kutyák összecsapásait egymás között leszervezve, az egyes kutyák győzelmére fogadva, közönség előtt bonyolították le. A fogadásokból befolyt összegeken túl anyagi hasznot húztak abból is, hogy a sok viadalt nyert, egyre agresszívebb ebeket egymással pároztatták, és a kölyköket az állatviadalokkal érintettek körén belül értékesítették.

A nyomozók az eljárás során összesen száz kutyát foglaltak le. Ezek közül egyik sem volt idősebb 5 évesnél. Így 

vélelmezhető, hogy a korosabb, harcra alkalmatlan négylábúakat vagy nem tartották meg, vagy azok a viadalok közepette elpusztulhattak. 

A lefoglalt ebek további sorsáról az érintett kormányhivatalok döntenek.

A KR NNI nyomozói az ügy valamennyi momentumát felgöngyölítették, és beszereztek minden olyan iratot, eszközt, felvételt, mely alátámasztja a gyanúsítottak bűnösségét. Az ügyet a napokban lezárták, és a vaskos iratanyagot vádemelési javaslattal küldték meg a Pest Megyei Főügyészségnek.

Nyitókép: Getty Images

 

#baleset-bűnügy#kutyaviadal#nagykőrös

Címlapról ajánljuk