baleset-bűnügy

Pokorni: Feljelentést tesz az önkormányzat a Böszörményi úti épületomlás miatt

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. május 17. 16:14

A XII. kerületi polgármester nem tartja megengedhetőnek, hogy veszélyeztessék a környéken lakók vagy az ott közlekedők épségét, biztonságát.

Gondatlan veszélyeztetés miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz a XII. kerületi önkormányzat a Böszörményi úti irodaház-beruházásnál történt bontási baleset ügyében, közölte a hegyvidéki polgármester kedden. Pokorni Zoltán (Fidesz-KDNP), mint mondta, nem tartja megengedhetőnek, hogy veszélyeztessék a környéken lakók vagy az ott közlekedők épségét, biztonságát. Mint arról az rtl.hu is beszámolt, hétfőn az egyik Böszörményi úti irodaház-beruházásnál a két legfelső szint rászakadt az alattuk lévőre, és rengeteg törmelék zúdult az utcára.

Az önkormányzat leállíttatta a bontási munkálatokat; tulajdonosi jogkörben eljárva a Böszörményi úti projektcég értesítette az alvállalkozót, az Alba-Fém Kft.-t, hogy a hatósági vizsgálatok lezárultáig nem folytathatja a bontást, jelentette az MTI. A bontás csak akkor folytatható, ha garantált a biztonság.

Pokorni Zoltán elmondta, hogy már hosszabb ideje folyik a bontás, és emiatt sok panasz érkezett az önkormányzathoz. A beruházást irányító cég vezetője korábban már intézkedett arról, hogy a bontás során a védőtávolságot jelentősen növeljék meg. Pokorni szerint talán ennek köszönhető, hogy személyi sérülés nem történt, csak egy-két autóban keletkezett kár.

A katasztrófavédelem kedden a Facebookon egy videót tett közzé az omlás utáni állapotokról, a romok átvizsgálásáról:


A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint a bontásra ítélt épület szerkezete károsodott, ezért omlott össze a ház negyedik és ötödik emeletének egy része. A katasztrófavédelem kutyás kereső egysége átvizsgálta a romokat, szerencsére a törmelék nem temetett maga alá senkit. A tűzoltók statikust kértek a helyszínre.

A rendőrség ismeretlen tettes ellen foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt indított eljárást az ügyben. 

Nyitókép: Mihádák Zoltán/MTI

#baleset-bűnügy#épületomlás#bontás#omlás#xii. kerület#hegyvidék#önkormányzat#pokorni zoltán#katasztrófavédelem

Címlapról ajánljuk