Baleset-bűnügy

Élesedés után rögtön visszaéltek a magyar „pedofil-adatbázissal”

rtl.hurtl.hu

2022. május 7. 12:05

A szexuális bűnözők adatbázisában szereplő férfiak egyikét már az első nap elkezdtek online zaklatni, miután 29 éves ismerőse nyilvánosságra hozta az adatait.

A magyarorszag.hu aloldalaként már három hónapja működik a gyermekeket bántalmazó szexuális bűnözők adattára, vagyis a „pedofil-adatbázis”. A melegellenes törvénnyel egy időben létrehozott adatbázis 80 millió forintból készült el. A Magyar Hang az aloldallal kapcsolatban a Belügyminisztériumhoz fordult, hogy kiderüljön, hányan éltek eddig vissza az ott felsorolt személyes adatokkal.

Az adatbázis mindenki által megtekinthető, a szexuális bűncselekményt elkövetők fotója, születési és tartózkodási helye, az elkövetett bűntény és a bíróság által hozott ítélet is megtalálható.

A portálnak az ORFK válaszolt, kiderült: nem kellett ahhoz sok idő, hogy valaki visszaéljen az adatbázissal, már az élesedés napján nyilvánosságra hozták egy Szabolcs megyei férfi adatait. Egy 29 éves férfi rákeresett egy idősebb ismerőse nevére, az adatbázisból pedig kiderült, hogy a férfi húsz évvel ezelőtt szexuális bűncselekményt követett el. 

A keresési folyamatot mobiltelefonnal rögzítették, majd a felvételt feltették a YouTube-ra.

Az adatbázisban szereplő férfi ezután halálos fenyegetéseket kapott a közösségi médiában, többen is írtak neki a különböző közösségi médiás profiljain. A rendőrök gyorsan azonosították a videó készítőjét, aki ellen a Nemzeti Nyomozó Iroda kiberbűnözés elleni részlege indított eljárást, személyes adattal való visszaélés gyanújával. A fiatal férfi beismerő vallomást tett kihallgatásán – írja a válaszában az ORFK.

Az adatbázist eredetileg azért hozták létre, hogy a szülők és a fiatalkorúak családtagjai, felügyelői látogathassák a gyerekek biztonsága érdekében, de az oldalt egy egyszerű ügyfélkapus hozzáféréssel bárki használhatja. A felület nem kér másodlagos azonosítókat, és az sem lehet pontosan tudni, hogy a Belügyminisztérium miként ellenőrzi az adatigénylés jogosságát.

Nyitókép: illusztráció / iStock / Getty Images

#Baleset-bűnügy#pedofil#szexuális bűnözők adattára#szexuális bűnözés#pedofil adatbázis

Címlapról ajánljuk