Baleset-bűnügy

Íme a magyar bűnözés legkevésbé tehetséges betörői

Molnár RichárdMolnár Richárd

2022. május 1. 8:04

Van, aki reggelig alszik a tetthelyen, vagy napokra beszorul a rács és az ajtó közé. Más a szomszédtól kér szerszámot a betöréshez, vagy a személyi igazolványát hagyja a kifosztott benzinkúton. De egy mikuláscsomag is keresztülhúzhatja a körmönfont terveket. Az utóbbi tíz év legszórakoztatóbb eseteiből válogattunk, amikor a betörők húzták a rövidebbet.

Sokak számára okozott pár percnyi felhőtlen vidámságot nemrég a magát ijedtében összekakáló betörő híre. Ám nem ez az első és valószínűleg nem is az utolsó olyan betörés a magyar kriminalisztika történetében, amely az elkövetők rossz döntései vagy éppen iszonyú pechje miatt fulladt egyértelmű kudarcba, és nevettette meg a police.hu rendőrségi hírportál közleményeit átvevő sajtó közönségét. Ezekből az esetekből válogattunk.

Amikor hiányzik az elszántság és a szorgalom

Talán meglepő, de három olyan esetet is találtunk a police.hu hírei között, amikor a betörő egyszerűen elaludt bűnözés közben, holott nyilván minden betörő érdeke lenne minél hamarabb távozni a bűncselekmény helyszínéről. Egyik esetben sem számolt be róla a rendőrségi közlemény, hogy a tettes netán alkohol vagy drog hatása alatt érezte-e úgy, hogy kicsit pihenne egyet. 

Egy 32 éves férfi kora este tört be egy berettyóújfalui családi házba, ahol a szekrények átvizsgálása során úgy döntött,

hogy teljesen átöltözik: saját ruháit és cipőit levette, és a szekrényekbe rakta, új öltözékében pedig folytatja a kutatást a házban.

Zsákmányát – ami egy bögréből, ágyneműből és gyufából állt – szatyrokba ette, majd az egyik szobában elaludt. Ébredés után megreggelizett, ám ekkor megjelent a háztulajdonos felesége. A férfi futásnak eredt, ám a rendőrök egy közeli utcában elfogták.

Egy bicskei betörő még ennél is lazább volt: a garázst pakolta ki, miközben a lakók otthon voltak. Amikor a zajok hatására az egyik lakó kiment az udvarra, a mesterbűnöző éppen a fűben heverészett, körülötte pedig a zsákmánya: kéziszerszámok, fűkasza, fúrógép és még egy hegesztőgép is. Vagyis elképzelhető, hogy az intenzív éjszakai pakolásban fáradt meg a kötélidegzetű tettes. A lakó személyleírása alapján a betörőt gyorsan elfogták.

Egy 26 éves kiskunmajsai tolvaj azonban ennél is tovább ment: 

annyira édesdeden aludt, hogy konkrétan a rendőrök ébresztették fel a feltört házban található ágyak egyikén.

Az illetéktelen behatolót a tulajdonos vette észre, aki éppen a szomszédban tartózkodott, és onnan riasztotta a rendőrséget.

Amikor az óvatlanság megbosszulja magát

Ha a magyar betörőkben meg is van a kellő elszántság, szorgalom és céltudatosság, akkor sem mindig figyelnek oda az előkészítésre, és szentelnek időt a terveik átgondolására. Nyilván nem szerencsés például a betörés előtt éppen a szomszéd ház lakójától kalapácsot és fogót kölcsönkérni, mint ahogy azt egy 51 éves barcsi asszony tette, hiszen ezzel igencsak megkönnyíti a rendőrök dolgát. Szintén nem célszerű a közeli utcában álldogálni, miközben a rendőrök már kiértek ahhoz a tápiósági trafikhoz, ahol megszólalt a riasztó. Az sem túl okos dolog, ha másnap ugyanoda megyünk vissza betörni, ahol már előző nap is észrevett minket a szomszéd.

Ebben a ligában viszont nyilván köröket vert társaira az a 24 éves nagymányoki férfi, aki konkrétan a személyi igazolványával a zsebében indult el betörni egy benzinkútra, majd ott is felejtette azt a helyszínen.

És persze ott a helye a képzeletbeli dobogón annak a két nyíregyházi fiatalnak is, akik egy kürtöskalácsot áruló üzletbe törtek be, ám előzőleg elfelejtették felderíteni, hogy van-e biztonsági kamera a helyiségben. Volt. És nem kellett volna belenézni.

A felderítés fontosságát sosem lehet eléggé alábecsülni. Így a betörő elkerülheti, hogy például leverje az ablakban lévő mikuláscsomagot, miközben bemászik egy ingatlanba. A két dunaújvárosi betörő azonban elmulasztotta a terepfelmérést, a csomag padlóra zuhanásával járó zaj pedig pánikba ejtette a csendes akcióra készülő tetteseket. A menekülő bűnözőket azonban kiszúrták az éppen arra járőröző rendőrök.

Amikor a végjáték nincs átgondolva

A betörés sikeressége szempontjából kritikus lehet, hogy az elkövető hogyan viselkedik, miután végzett a munkával, illetve képes-e elhagyni a tetthelyet. Például, ha már úgy dönt, hogy rögtön megissza az aznap este ellopott whiskey-t, lehetőleg szabaduljon meg az üvegtől, hogy ne azt szorongatva ébresszék fel a rendőrök, mint történt ez egy kaposvári férfivel. Aki egyébként szintén nem vette figyelembe, hogy a legtöbb üzletben van biztonsági kamera.

Tetten érés esetén is fontos lehet a bizonyítékoktól való mihamarabbi megszabadulás. Ám az nem elég, ha valaki a mozgó autóból elkezdi kidobálni az ellopott tárgyakat, mert azokat attól még megtalálják a rendőrök, sőt, jó esetben az eldobált tárgyakat követve magát a betörőt is megtalálják. Például azt a házaspárt, akik 14 éves gyerekük társaságában törtek be egy nyárlőrinci tanyára.

Talán külön kategóriát érdemelnének azok a betörők, akik annyira nem futották át fejben a tervüket a bűncselekmény elkövetése előtt, hogy kelepcébe kerülve nem tudták elhagyni a tetthelyet.

A 60 éves K. Lászlóné például távozás közben annyira beszorult az általa feltört erdőbényei ház bejárati ajtaja és a rács közé, hogy két napra ott ragadt. Csak ennyi idő után vették észre az utcáról a szerencsétlenül járt asszonyt, akit a helyszínre hívott rendőrök szabadítottak ki, majd a mentők szállítottak kórházba.

A menekülési lehetőségek átgondolása azért is fontos, mert ha már el kell rejtőzni a rendőrök elől, meglepően sok betörő hajlamos egészen gyerekes megoldást választani. Egy ófehértói fatolvaj például a saját ágyneműtartójában gondolta megúszni az őrizetbe vételt, miután a kamerafelvételek átnézése után a rendőrök azonosították, és megjelentek a lakásán.

A lovas járőrök által Létavértes környékén tetten ért 31 éves férfi pedig talán fehér (de inkább vajszínű) kabátja rejtő színében bízva egy hóval borított árokban próbált elrejtőzni a rendőrök elől. Azonban a járőrök így is kiszúrták.

Nyitókép: police.hu 

#Baleset-bűnügy#betörés#rendőrség#balek#ma

Címlapról ajánljuk