Baleset-bűnügy

Füstbombák, lövöldözés, káosz a New York-i metróban, tíz embert meglőtt egy gázmaszkos támadó

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. április 12. 15:49

Egy gázálarcos, munkaruhás férfi kezdett kedd reggel ámokfutásba Brooklynban: füstgránátot dobott el egy metrókocsiban, majd rálőtt az utasokra. Többen megsérültek, a metróállomáson kitört a pánik. 

Zűrzavaros helyzet alakult ki kedd reggel a New Yorkban, az egyik brooklyni metróállomáson, jelentették a rendkívüli hírt az amerikai lapok. A történtekről annyit tudni, hogy egy gázálarcos, munkaruhás férfi felrobbantott egy vagy több füstgránátot, majd rálőtt az utasokra az R metróvonal 36. utca és a 4. sugárút sarkán lévő állomásán. 

A támadásról értesítették Joe Bident, az Egyesült Államok elnökét, és a Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) is bekapcsolódott a nyomozásba. Arról egyelőre nincs szó, hogy terrortámadásként kezelnék a történteket, annyi bizonyos, hogy előre kitervelt, jól megszervezett akcióról van szó.


A rendőrség friss közlése szerint a támadó a metrón utazott. Amikor a szerelvény a 36. utcai metróállomásához közelített gázmaszkot húzott, kiélesített és eldobott egy füstgránátot, majd lőni kezdett az utasokra. A férfi ezután elmenekült. A metró ezután elhagyta az állomást, továbbhaladt a következő állomásra, a 25. utcaira. Az alábbi videón a füsttel elárasztott metrókocsi látható, ahogy begördül a 36. utcai állomásra. Az utasok menekülnek, néhányan próbálják sérült társaikat ellátni, többen a földre rogynak.


A metróállomáson kitört a pánik, a sebesültek közül néhányan felugrottak egy másik vonatra, hogy a következő állomásra meneküljenek, jelentette az NBC New York. Egy szemtanú a New York Postnak azt mondta, hogy a támadó többször is lőtt fegyveréből, olyan sokszor, hogy nem tudta megszámolni.

A füst miatt a tűzoltókat is riasztották – Fotó: Spencer Platt/Getty Images

A rendőröket helyi idő szerint fél kilenc körül, a reggeli csúcsidőben riasztották a helyszínre, amit elöntött a füst. A CBS szerint a támadó egy füstgránátot hozott működésbe. A rendőrök legalább négy, gyanús, fel nem robbant bombának tűnő szerkezetet is találtak, ezekről időközben megállapították, hogy nem éles robbanószerkezetek, közölte a New York-i rendőrség Twitteren.

A lövöldöző férfi, aki szemtanúk szerint szürke pulóvert és zöld munkamellényt viselt, elmenekült a helyszínről, nagy erőkkel keresik a rendőrök. A támadó a személyleírások szerint egy nagyjából 165 centiméter magas, 80 kiló körüli fekete férfi volt. A CBS jelentése szerint a környékbeli iskolákban riadó van érvényben, a gyerekek tanáraikkal menedéket kerestek osztálytermeikben az aktív lövöldöző veszélye miatt.

Az állomáson tartózkodó utasok közül többen is megsérültek. A kezdeti hírek szerint legalább öt, a friss rendőrségi közlés szerint tíz embert vittek lőtt sebekkel kórházba, míg a sérültek száma legalább 16, jelentette a CBS. Halálos áldozatokról nem érkezett jelentés, öt ember sérülései súlyosak, de nem életveszélyesek, állapotuk stabil.


A New York-i rendőrség figyelmeztette a New York-iakat, hogy kerüljék el a környéket, és számítsanak mentőjárművekre és késésekre.


A közösségi médiában közzétett fotókon földön ülő és fekvő, vérző emberek, hatalmas vértócsák láthatóak a peronon, a metróállomáson és környékén pedig rengeteg rendőr.

 


Nyitókép: fegyveres rendőrök érkeznek a lövöldözés helyszínére – Fotó: Spencer Platt/Getty Images 

#Baleset-bűnügy#egyesült államok#brooklyn#new york#metró#lövöldözés#Külföld

Címlapról ajánljuk