Baleset-bűnügy

„Úgy felrúglak, hogy megbánod!” – Próbaidőre ítélték a Márki-Zay Péter fórumán köpködő férfit

Mohos MátéMohos Máté

2022. március 7. 8:52

A 62 éves férfinek agressziókezelő foglalkozásra kell járnia, és kitiltották a politikai rendezvényekről.

Fél év börtönre ítélték a Márki-Zay Péter fórumán randalírozó férfit, akinek az esetéről először az RTL számolt be. Az ítéletet a bíróság két évre felfüggesztette, az jogerős, írja az ügyészség közleményében.

A férfi a január 14-i Móricz Zsigmond körtéri fórumon először csak hangosan szitkozódni kezdett, majd a dühe a tettlegességig fajult. A férfi magából kikelve, trágár gyalázkodással zavarta meg a népszavazás kiírásához szükséges aláírások gyűjtéséről szóló ellenzéki sajtótájékoztatót. A biztonságiak nagy nehezen arrébb tessékelték a férfit, aki a nála szemmel láthatóan jobb kondícióban lévő biztonságiakat is folyamatosan fenyegette.

A 62 éves férfit még aznap előállították.

Az ügyészség azt írja az esetről: a vádlott a szónoklatot tartó politikus közelébe ment, őt hangosan szidalmazta, az ott állókat pedig lökdöste, és kiabált. A biztonsági feladatokat ellátó személyek igyekeztek a vádlottat a helyszínről elterelni, de ellenállt, és tovább lökdösődött.

Ezután a férfi az őt a gyűlés elhagyására felszólító egyik önkormányzati képviselőt leköpte, majd az egyik biztonsági személyt is megpróbálta megütni, megrúgni. Amikor a biztonsági személyzet a gyűléstől távolabb terelte, belerúgott az egyik politikus fényképével ellátott táblába, majd üldözőbe vette és szidalmazta a sajtó egyik munkatársát, aki lefényképezte őt.

A vádlott garázda cselekményének a helyszínre kiérkező rendőrök vetettek véget.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság XI. Kerületi Rendőrkapitánysága a szükséges bizonyítékokat beszerezte, a Budapesti XI. és XXII. Kerületi Ügyészség a férfit gyorsított eljárásban állította bíróság elé.

A Budai Központi Kerületi Bíróság a férfit gyűlésen elkövetett garázdaság bűntette miatt bűnösnek mondta ki, egyúttal egy korábbi, másik ügy (közveszéllyel fenyegetés) miatti próbára bocsátást is megszüntette, és emiatt is büntetést szabott ki. Így a bíróság a két bűncselekmény miatt a vádlottat hat hónap börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását két év próbaidőre felfüggesztette.

A bíróság emellett a próbaidő tartamára elrendelte a vádlott pártfogó felügyeletét, egyúttal előírta, hogy politikai okból meghirdetett nyilvános rendezvényeket, gyűléseket nem látogathat, valamint agressziót helyettesítő foglalkozáson kell részt vennie.

Nyitókép: RTL Híradó

#Baleset-bűnügy#márki-zay péter#fórum#garázdaság#ítélet#felfüggesztett börtön

Címlapról ajánljuk