Baleset-bűnügy

Megszólalt a „csantavéri halálosztó”: ezért támogat rászoruló nőket és gyerekeket

rtl.hurtl.hu

2022. február 22. 6:40

Ügyvédje szerint az életfogytiglani börtönbüntetését töltő Dér Csaba az átlagemberekre nem veszélyes, akiket megölt, kivétel nélkül maffiózók voltak. Az elítélt a Fókusznak beszélt a gyerekkoráról, „háborús szocializációjáról” és a jótékonykodásról. Egyik gyámolítottja éppen az a nő, akinek az apját a vád szerint megölte.

 

Apám nagyon agresszív volt, alkohol hatása alatt össze-vissza ordibált, verte az anyámat a szemem előtt ájulásig

– magyarázta a Fókusz riporterének az életfogytig tartó börtönbüntetését töltő Dér Csaba. A „csantavéri halálosztóként” ismert negyvenéves férfi most azzal került be a hírekbe, hogy rászoruló nőkön és gyerekeken segít.

2018-ban egy horvát férfit lőtt le egy amszterdami kávézóban, majd egy kábítószer-kereskedővel végzett Budapesten a Szilas-pataknál. 2019-ben egy helyi maffiózót ölt meg Belgrádban, most pedig egyszemélyes cellában tölti napjait Szegeden.

Hogy érthetővé tegye, miért támogat pénzzel elesett embereket, a börtönből adott interjúban elárulta: háborús körülmények között szocializálódott, és 11 éves korában elmenekült otthonról. A Szabadkától délre fekvő Csantavérről származó Dér a háború alatt már gyerekként csempészetből keresett pénzt, sőt azt állítja: amikor a testvérét lelőtték, 13 évesen csak neki volt pénze eltemetni. A háború közben pedig kialakultak a legveszélyesebb maffiaszervezetek is – mondta.

Jótékonykodó elítélt

Dér Csaba egymillió forinttal támogatta Vetula Vivient is – a nő apja az, akit a Szilas-pataknál lőttek le négy éve. Ezt a gyilkosságot Dér Csaba először bevallotta, aztán tagadta. Ugyanakkor felvette a kapcsolatot Viviennel, aki meglátogatta a börtönben, és beszélt Dér Csabának nehéz körülményeiről, arról is, hogy az apja hogyan viselkedett az anyjával. Vivien a Fókusznak azt mondta: apja nem foglalkozott vele, olyan számára, mintha idegen lenne.

Többet köszönhetek Csabának, mert ő legalább gondolt rám, segített

– jelentette ki.

A „csantavéri halálosztó” segített Szigeti Mónikának is, akinek családja a lakásmaffia áldozata lett. 170 ezer forintból élnek négyen, tíz év alatt kilenc albérletben laktak. Édesanyja demens, epilepsziás, és más betegségei is vannak. Újságcikk jelent meg róluk, ekkor figyelt fel rájuk Dér Csaba. A férfi ügyvédje, Gulyás Krisztián vette fel Mónikával a kapcsolatot, és elmondta, ki támogatná őket:

Egy életfogytiglant kapott elítéltről van szó, aki soha nem bánt anyákat és gyermekeket

– idézte fel a nő. Mónika kapott hideget-meleget azért, mert elfogadta Dér Csaba adományát, ő viszont annyira hálás, hogy a férfi bírósági tárgyalására is elment, hogy jelenlétével támogassa.

Ügyvédje szerint Dér Csaba az átlagemberekre nem veszélyes, akiket megölt, kivétel nélkül maffiózók voltak. Bár a sajtóban bérgyilkosként emlegetik, a férfi tagadja, hogy pénzért ölt volna.

Az egész alvilág tudja, hogy maffiaháborúba keveredtem bele

– mondta. Arról, hogy milyen pénzből adományoz, azt állította: legális üzletei vannak, kriptobányászatba és autókereskedelembe fektetett pénzt Montenegróban és Boszniában.

A Fókusz riportja:

#Baleset-bűnügy#dér csaba#csantavéri halálosztó#gyilkosság#adományozás

Címlapról ajánljuk