Baleset-bűnügy

Bosszúból gyújthatták fel azt a rákospalotai házat, ahonnan a nagyapa önfeláldozásával menekült meg az unoka

rtl.hurtl.hu

2022. február 10. 13:34

Évekkel ezelőtt a feleségét is megkéselte az a férfi, akit a rendőrség a két ember halálával járó szándékos gyújtogatással gyanúsít.

Egy 60 év körüli házaspár halt bele égési sérüléseibe 2020 novemberében, amikor kigyulladt a házuk Budapest XV. kerületében, Rákospalotán. A tűz idején velük volt a házban akkor 12 éves unokájuk, akinek életét a nagyapja még meg tudta menteni, amikor az ablakon kisegítette a tetőre. A kiabáló, rettegő, enyhe füstmérgezést szenvedő fiút végül a rendőrök hozták le a tetőről egy létra segítségével.

A rendőrség nem sokkal az eset után egy 51 éves férfit fogott el, akit emberöléssel gyanúsított meg. A nyomozás nemrég zárult le, ennek eredményérőkl csütörtökön tartottak sajtótájékoztatót Budapesten.

A rendőrség szerint a leégett ház tulajdonosa a szomszéd épületben lakott és szívességből fogadta be az elhunyt nagyszülőket. Az építési vállalkozó ezen felül rendszeresen adott ott szállást a munkásainak. A tűzeset előtt pár hónappal az akkor 51 éves M. András lakott a később leégett ház egyik melléképületében. Azonban sűrűn volt részeg, emiatt többször keveredett vitába a tulajdonossal. A tűz előtti este a házigazda feleségét is zaklatta, ekkor döntött úgy a tulajdonos, hogy M. Andrásnak másnap reggel távoznia kell az ingatlanból.

Ezután néhány órával M. András a gyanú szerint bosszúból felgyújtotta a tulajdonos garázsát, amihez égésgyorsítót is használt, így a tűz pillanatok alatt átterjedt a családi házra.

A Híradó információi szerint a férfi először mindent beismert, később azonban nem tett vallomást, a bűncselekményt tagadta, azt állította, hogy csak begyújtott a kályhába, aztán elment otthonról.

A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy M. Andrást korábban magyar állampolgárként Romániában elkövetett bűncselekményekért büntették. 2005-ben egy szórakozóhelyen megkéselt egy férfit, majd részegen kocsiba ült és balesetet okozott.

2008-ban pedig többször megszúrta a feleségét egy késsel, aki túlélte a támadást.

M. Andrást akkor 9 év börtönre ítélték, 2016-ban pedig feltételesen szabadlábra helyezték. 

A férfi jelenleg is őrizetben van, az ügyészség hamarosan vádat emelhet ellene. Ha végül elítélik emberölés miatt, akkor visszaesőként legalább 10 év, de akár életfogytig tartó szabadságvesztésre is ítélhetik.

További részletek a Híradó 18 órai adásában!

A tüzet túlélő fiú sorsát a Híradó korábbi adásából ismerheti meg:

A Híradó riportja:

Nyitókép: Mentők szállítanak el egy sérültet 2020. november 23-án hajnalban a rákospalotai Pázmány Péter utcában. – Fotó: Mihádák Zoltán / MTI

#Baleset-bűnügy#lakástűz#halálos#unoka#nagyapa#mentés

Címlapról ajánljuk