Baleset-bűnügy

Nem akarták felesleges sugárterhelésnek kitenni a combtörést szenvedő babát

rtl.hurtl.hu

2022. január 14. 17:49

A Fókusz által megkérdezett szakember véleménye szerint egy törött végtag nem megfelelő kezelése akár maradandó sérülést is okozhat. A kórház szerint a vizsgálat időpontjában semmi sem indokolta a röntgent.

Két budapesti kórházban sem akarták ellátni azt a 10 hónapos kisbabát, akinek combcsonttörése volt. Szülei valóságos tortúraként élték meg, hogy a síró gyermekükkel nem foglalkoztak megfelelően az orvosok, panaszaikra máig nem kaptak választ.

Peti – aki a Fókuszban közzétett korábbi felvételén gipsszel a lábán, de már jó kedvűen nevetgélve látható – decemberben sérült meg egy szerencsétlen mozdulat után, amikor a testvéreivel játszott. Mint ahogyan arról a Blikk alapján az rtl.hu is beszámolt, a gyerekhez azonnal mentőt hívtak a szülei, és a János kórházba szállították.

Galsa Péter, a kisfiú apja a Fókusznak azt mondta, hogy felesége beszámolója szerint legalább hat orvos állta körül a gyereket. 

A röntgent feleslegesnek tartották, fél másodperc időtartamra négykézlábra állították a gyereket és megállapították, hogy nincsen csonttörése, akutkezelésre sincsen szükség, a gyereken külsérelmi nyom nem látszik. Bármi probléma is történt, mehetünk 

– fogalmazott Galsa Péter.

Mivel a kicsin még másnap is látszott, hogy nincs jól, és folyamatosan sír, a Bethesda gyermekkórházba is elvitték, hátha ott nagyobb figyelmet fordítanak rá.

Ott viszont azt közölték, hogy 3-5 órát kell még várni, mire sorra kerülnek, ráadásul a többi szülő is hangosan reklamált, hogy időpontra jelentkeztek, és már 4 órája ott állnak sorba.

Embertelen volt 

– tette hozzá az apa. A háziorvos javaslatára és közbenjárására végül a Madarász Utcai Gyermekkórházban fogadták őket, és hamar ki is derült, mi a pontos diagnózis.

„Amikor megláttam a pici csontját törve, egyszerűen a szememet átfutották a könnyek” – mondta a férfi. Galsa Péter panaszt tett a János kórház főigazgatójánál, mert szerinte nem kaptak megfelelő orvosi ellátást.

Az RTL Híradó kérdéseire a kórház azt közölte: „a röntgent nem tartottunk szükségesnek, mivel a gyermek állapota nem indokolta a vizsgálat időpontjában“, 

ezért indokolatlan sugárterhelésnek nem akarták kitenni.

Azt is hozzátették: „a szülők figyelmét azonban nyomatékosan felhívtuk arra, hogy a panaszok súlyosbodása esetén azonnal keressék fel intézményünket, illetve az elkövetkező napon kontrollra is visszarendeltük a kisfiút.“

A kisfiúról múlt héten már levették a gipszet, de egyelőre kímélni kell a lábát, mert egy egyszerű terhelés – például ha lábra állásnál elesik – újabb töréshez vezethet.

A Fókusz által megkérdezett szakember véleménye szerint egy törött végtag nem megfelelő kezelése akár maradandó sérülést is okozhatott volna a csecsemőnél, ezért fontos lenne, hogy az ilyen eseteknél alaposabban vizsgálják meg a beteget.

Nyitókép: Fókusz

 

Címlapról ajánljuk