Baleset-bűnügy

Újabb büntetőfékezés: kis híján karambolt okozott az M5-ösön egy dühös sofőr

rtl.hurtl.hu

2022. január 13. 9:00

Fedélzeti kamera rögzítette a közveszélyes manővert. Egy héten belül a harmadik hasonló eset kap nyilvánosságot.

Egy héten belül a harmadik, videón is rögzített büntetőfékezéses eset borzolja a magyar közvéleményt. Az ügyészség közleménye szerint egy kecskeméti férfi 2021. január 11-én délelőtt, autóval az M5-ös autópályán Budapest felől Szeged irányába közlekedett. A külső forgalmi sávban haladó járműoszlopot előzte, amikor észlelte, hogy a belső sávban előtte egy kisteherautó szintén a járműoszlopot előzi.

A férfi úgy ítélte meg, hogy a kisteherautó sofőrje nem a megfelelő gyorsasággal előzött, és feltartja őt.

Amikor a férfi az előzést befejezte, az akkor már a külső sávba visszahúzódó kisteherautó elé vágott, majd hirtelen, indokolatlanul erősen fékezett előtte. A teherautósofőr az ütközést csak erőteljes fékezéssel tudta megakadályozni. A videofelvételen, amelyet egy másik, a bal sávban haladó autó fedélzeti kamerája rögzített, az is látható, hogy a két autó mögött egy kamion haladt, ami karambol esetén alighanem összeütközött volna az előtte haladó kocsikkal.

A kisteherautó-sofőr gyors reakciójának köszönhetően a járművek nem ütköztek, így személyi sérülés nem történt. Az ügyészség szerint azonban a vádlott szándékosan megszegte a szabályt, miszerint előzni abban az esetben szabad, ha a vezető az előzés befejezése után a járművel a megelőzött jármű elé, annak zavarása nélkül vissza tud térni. „Ugyanakkor a jármű sebességét hirtelen fékezéssel csökkenteni csak abban az esetben szabad, ha ezt a személy- vagy vagyonbiztonság megóvása szükségessé teszi” – írta a vádhatóság. 

Az rtl.hu is beszámolt a másik két büntetőfékezéses esetről az elmúlt napokból, amelyek közül az egyik balesettel is járt. Január 8-án az M1-es és M7-es autópálya bevezető szakaszán egy furgon büntetőfékezett, a mögötte haladó autók feltorlódtak, és az egyik kocsi már nem tudott időben megállni.

A másik eset, amelyről szintén készült videófelvétel, január 11-én történt az M1-es Győr felé vezető oldalán: egy szabálytalanul előző kamionost próbált megleckéztetni büntetőfékezéssel egy autós.

Nyitókép: Magyarország Ügyészsége / Facebook

#Baleset-bűnügy#büntetőfékezés#m5-ös autópálya

Címlapról ajánljuk