Ilyen főételt és desszeretet alkotott Márk a különböző tökökből
2016. november 10. 20:25
Az első feladatban különféle tökökből kellett desszertet és főételt készítenie a versenyzőknek. Márk Orbán Ágit, az előző széria győztesét választotta segítőjéül.
Étel neve: Sült tökvariációk, pankomorzsás fürjcombbal és kakukkfüves fürjmellel és sütőtök mille feuille
Alapanyagok:
Főétel: fürj, só, rozmaring, tökfélék (hokaido, cukkini, p. tök, patiszon), spárga, póréhagyma, gyömbér, pankomorzsa, vaj
Desszert: levelestészta, barnacukor, vaj, áfonya, sütőtök, tejszín, keményítő
Receptek:
Főétel
A fürj mellét lefilézzük, illetve combját leszedjük. Mellét sós-rozmaringos vízben pácoljuk. A különböző tökféléket (hokaido tök, cukkini, p. tök) megpucoljuk, majd különböző hasábokra vágjuk, majd a spárga fejét levágjuk, szárát lehámozzuk. A sárga bébipatiszon két végét egyenesen levágjuk és a belsejét kivájva egy kelyhet készítünk. Az összes zöldséget vaj és olaj keverékében sütjük. A fürj maradék részeit sütőben megsütjük, majd a sütőtök mártáshoz adjuk, amely póréhagymából, a két féle sütőtökből, illetve gyömbérből készül. A mártást, illetve a csontokat összefőzzük, majd a csontok nélkül összeturmixoljuk. A fürj combját pankomorzsában kirántjuk, a mellét pedig rozmaringos vajon sütjük.
Desszert
A hokaido tököt kimagozzuk, majd nagyobb darabokra vágjuk, és sütőben addig sütjük, míg a cukortartalma karamellizálódik, illetve megpuhul. Míg a tök a sül, addig előkészítjük a levelestésztát, melyek rétegeit barnacukros olvasztott vajjal megkenjük, sütőben, tepsivel lefedve, aranybarnára sütjük. Közben összeturmixoljuk az áfonyát, majd lassú tűzön hagyjuk összefőni, illetve redukálódni. A sütőtököt pürésítjük, majd tejszínnel összefőzzük, végül egy kevés keményítővel sűrítjük. Végül összeállítjuk a mille feuillet: téglalap alakúra vágjuk a sült tésztát, majd egy réteg krém kerül rá, pöttyözve, addig folytatjuk, míg el nem érünk három rétegig. Tetejét porcukorral, illetve az áfonyakrémmel megkenjük.