Pörkölt az egész világ

rtl.hurtl.hu

2015. október 16. 18:30

Pörköltből sosem elég. Ez az a nemzeti ételünk, amit mindenki tud készíteni, amit mindenki máshogy készít. És amit tulajdonképpen mindenből lehet készíteni.

Marhapörkölt, borjúpörkölt, birkapörkölt, csirkepörkölt, kakaspörkölt, vaddisznópörkölt, nyúlpörkölt, őzpörkölt, szarvaspörkölt, fácánpörkölt, csülökpörkölt. Pörkölt az egész világ.

De vannak extrémebb változatok is: mi, magyarok például kakastaréjból vagy kakastökéből is pörköltet készítünk. De halikrapörkölt is létezik, meg borjúpofa pörkölt.

Természetesen zöldség is lehet az alapanyag, például patiszon. Na meg gomba.

A pörköltöt az 1780-as évektől emlegetik különböző írásos emlékeinkben. És bár ősi magyar, és jellegzetes alföldi pásztorétel, természetesen nem csak nálunk népszerű, hanem szinte a világ összes országában.

Vannak egészen különlegesek is, Új-Zélandon például oposszumból is pörköltet főznek, Afrikában pedig struccnyakból.



De hogy milyen a jó pörkölt? Persze mindenki másképp csinálja, és ezt szereti is hangoztatni úton, útfélen. Házibuliban, villamoson, kocsmában, színházban, moziban, koncert alatt, ballagáson – tulajdonképpen mindenhol arról beszélünk, hogy mitől különleges a pörköltünk.

Ezt tette Csuja Imre is, aki a Hungary’s Got Talent szünetében kápráztatta el, vagy inkább fárasztotta le Horgas Esztert a marhapörkölt-készítési szokásaival.

A fuvolaművész kezdetben még viszonylag jól tudta álcázni azt, hogy annyira nem köti le a téma.




Aztán már annyira nem, hiszen ott már általában gond van, ha egy nő a hajába túr.



Végül Csuja csak abbahagyta, és következhetett a következő produkció. Annyit mindenesetre megtudtunk, hogy sok érdekesség nincs a pörköltjében, maximum annyi, hogy kevesen tudnak így beszélni arról, hogyan főznek.

Nézzék: