Diós krusztával bolondított bárányborda, mascarponés puliszkával és grillezett fügével
2014. szeptember 30. 21:05
Tóth Marci receptje
Hozzávalók:
dió
füge
bárány
mascarpone
só
bors
oliva
vaj
kukorica dara
tojásű
petrezselyem
balzsamecet
méz
vörösbor
parmezán
Elkészítés:
Előkészítem a bárányt, amit megtisztítok az inaktól és nagyobb zsír daraboktól, majd sózom, borsozom, meglocsolom olíva olajjal és félreteszem. 0,5 l forrásban lévő vízhez hozzáadok 100 g kukoricadarát és krémes állagra hő fölött krémesre keverem. Hozzáadok egy kocka vajat és egy lapos ek. mascarponét majd vágott petrezselymet. Félreteszem, ha tudom, beleteszem, és a formában kihűtöm majd tálalás előtt lepirítom és felmelegítem. Két tojás fehérjét kemény habbá verek hozzáadok 2 ek reszelt parmezán sajtot 2 ek kenyérmorzsát, sót borsot és 1,5 ek pirított zúzott diót. Egy fügét 2 ek. vörösborral és 2 ek. balzsamecettel és 1 ek. mézzel pépessé főzök, majd leszűrök. Ezt tálalásig félreteszem.
A bárányborda két oldalát 2-2 percig nagyon meleg serpenyőbe lepirítok, vékonyan rákenem a krusztát, majd 180 fokos sütőbe 6-7 percre légkeveréses funkció állásnál beteszek a sütőbe. A 2 fügét félbe vágva meggrillezek, pár csepp mézet és balzsamecetet csepegtetek rá.
Tálalás:
Puliszkát középre tálalok, összeakasztok két bárány bordát és középre a puliszkára helyezem. 3 fügével körbeteszem a puliszkát és a fügék közé felviszek egy kis fanyar fügemártást.