A Konyhafőnök

Tóth Marci receptjei

rtl.hurtl.hu

2014. szeptember 29. 20:05

1. Feladat:

Hozzávalók:
kacsamell
lila káposzta
hagyma
burgonya
olaj
vaj

bors
vörösbor
aszalt szilva
méz
gyömbér
fokhagyma
babérlevél
borókabogyó
áfonya lekvár
áfonya
tejszín

Elkészítés:
Káposzta:
Finomra vágott vöröshagymát olajon megfonnyasztok és hozzáadom a vékonyra vágott lila káposztát. Adok hozzá egy kevés vizet 1 dl vörösbort 5 db aszalt szilvát apróra vágva kicsi sót és borsot és félkészre párolom. A végén adok hozzá balzsamecetet és fél kanál mézet. Ízlés szerint állítom be az édességét-savasságát.

Tört burgonya:
Héjában főtt krumplit kacsazsíron megfonnyasztott hagymát összekeverek és serpenyőben aranybarnára pirítok, sózom és borsozom közben.

Kacsa:

A kacsát megtisztítom és bőrét erőteljesen beirdalom. Készítek mocsárban egy fűszerkeveréket: reszelt gyömbér, zúzott fokhagyma, só, bors, olíva olaj. Ezt jól bedörzsölöm a kacsába és minimum 20 percre félreteszem.
Száraz, forró serpenyőben nagy hőfokon bőrével lefele forgatva kisütöm. Amikor aranybarnára pirult megfordítom, és két-két perc alatt minden oldalára kérget sütök. Majd leveszem a hőt és alacsony lángon roséra sütöm.

Mártás:
Kacsazsiradékon vöröshagymát fonnyasztok. Adok hozzá egy babérlevelet, tört borókabogyót, apróra vágott fokhagymát és fél marék áfonyát. Felöntöm vörösborral és minimum 20 percig forralom, hogy az ízek összeérjenek. Majd teszek bele egy ek. áfonya lekvárt, és ha kell vajjal vagy tejszínnel sűrítem.
A kész ételeket kedvünk szerint tálalom.


2. Feladat:

Hozzávalók:
tojás
liszt
cukor

vaj
olaj
narancs
málna
tej
csokoládé
vanília rúd
habtejszín

Elkészítés:
Piskótát készítek:
3 tojást szétválasztok, a fehérjét egy pici sóval kemény habbá verem a tojássárgáját 3-4 evőkanál liszttel és cukorral habosra verem. Ha kész, akkor a tojásfehérje habot óvatos mozdulatokkal belekeverem a sárgájába. Egy egész narancshéjat belereszelek. Sütőpapírra helyezem és 175 fokon 15 perc alatt készre sütöm. Egy doboz málnát egy evőkanál kristálycukorral lekvárrá főzök majd leturmixolom és átszűröm. Fontos, hogy fanyar savanykás ízt érjünk el. Tálalásig félreteszem. Egy tábla csokit vízgőz fölött simára olvasztok majd hozzáadok egy kis kocka vajat, hogy fényes legyen a máz. 4 málnát csokival leöntök (vagy a csokiba bemártom) és beteszem a hűtőbe. Tálalásig hűtőben tartom, hogy a csoki rátapadjon.
Elkészítem a vanília krémet. Két tojássárgáját 2 dl tejjel egy kevés cukorral és két ek. tejszínnel valamint egy egész vanília rúddal (magokat előtte kiszedem és azt is beleteszem) összefőzöm. Sűrű állagot érek el, utána lehűtöm. Közben 1,5-2dl habtejszínt kemény habbá verek. Ha kihűl a krém, akkor arányosan összeforgatom a felvert tejszínhabbal.

Összeállítás:

Négyzet alakú tálaló formába rétegezek piskótát és a krémet. 4. piskótaréteg tetejére csoki mázat teszek és egy kis szem fehér csokit helyezek a közepébe. Beteszem 10 percre a hűtőbe.

Tálalás:
Négybe vágom a kockát és kapok négy kis kockát, amit a tányérra helyezek. Ecsettel a málna szirupot felviszem a tányérra.

 
#A Konyhafőnök#káposzta#csoki#vanília#kacsamell#főétel

Címlapról ajánljuk