A Tanár

Így készültek A Tanár legizgalmasabb epizódjai: nézz be velünk a 4. évad kulisszái mögé!

rtl.hurtl.hu

2022. március 14. 18:33

Látványos robbantások, izgalmas kísérletek, lángoló díszletek és könnyes búcsúk. A sorozat befejező évada nemcsak a tévéképernyőn érintette meg a nézőket, de a forgatáson is megannyi kreatív kihívás elé állította a színészeket és a stábot. Kameránk ott volt a legmeghatóbb és a legélesebb helyzetekben is. 

 

Amikor leülünk a tévé elé és megnézzük a kedvenc sorozatunkat, egy-egy izgalmas jelenet kapcsán sokszor felmerül az emberben: ezt vajon hogyan vették fel? Kaszkadőrt használtak? Igazi tűzzel dolgoztak? Mennyire lehetett bonyolult egy műpocakkal a kamerák elé állni?

Ezekre a kérdésekre azonban nem mindig kapunk választ, csak találgatunk vagy ha nagyon nem bírjuk leállítani magunkat, elmerülünk az internet mélységeiben, hogy a megfejtések után kutathassunk.

Kép: Gerencsér Anna / RTL Magyarország

Szerencsére A Tanár 4. évada során kameránkkal végigkövettük a forgatást, így nincs szükség nagy nyomozásra. Nézzük, milyen filmes trükkök és kreatív megoldások tették még hitelesebbé Vasvári Szilárd és diákjai történetét. 

Amellett, hogy Szilárd és Lilla, valamint a tanári kar drámái egyre nagyobb hangsúlyt kaptak az utóbbi évadokban, Nagy Ervin szerint az utolsó tíz epizódban teljesen átalakultak a tanulók jelenetei.

Nagyon sokat javultak a diákjelenetek. Sokkal több főiskolás-végzős hallgatót tudtunk bevonni és ezek a jelenetek kifejezetten izgibbek, többrétűbbek lettek. Plusz dialógban nagyon sokat fejlődtek azzal, hogy Zomborácz Virág lett a vezető forgatókönyvíró.

Ráadásul a kezdetekben kiemelt kísérletek is visszatértek. Szilárd ugyanis újra különleges módszereivel próbálta meg közelebb hozni a fizikát diákjaihoz. A főszereplő segítségével megnézhettük, hogyan vették fel az élő Newton-ingás jeleneteket a fiatal színészekkel. Ráadásul Nagy Ervin elárult egy-két titkot a forgatókönyvről is.


A diákokat alakító színészek nemcsak a tesi órákon szórakoztak óriási gömbökkel kipárnázva, videóklipet is forgattak, sőt a lángokkal is felvették a harcot az iskolai büfében. Persze, a filmkészítés trükkjeinek köszönhetően egy pillanatig sem voltak veszélyben. Egy szendvicssütőn felejtett palack például óriási galibát okozott a sorozat második részében. A Lórit alakító Kenéz Ágoston a helyszínen mutatta be, mi is volt a lángok titka, és Nagy Ervin is elmesélte, miért ápol különleges kapcsolatot a poroltókkal.


Nem ez volt az egyetlen tűz, amivel szembe kellett néznie a szereplőknek, hiszen a negyedik részben egy egész sufni gyulladt fel, ráadásul ehhez már kaszkadőr segítségét is kérték. Kálid Artúr – akinek a karakterét a sztori szerint bezárják egy lángoló tárolóba – nyugodt szívvel vállalta, hogy a lángok közé áll, azonban volt egy pont, amikor már segítséget kért.

Elmondták, hogy tudják szabályozni, mekkora a láng, ott áll benn a tűzoltó, tehát gyakorlatilag 100 százalékos biztonságban vagyok. Nem éltem meg úgy, hogy ez veszélyes lenne, csak kértem, hogy nézzük meg, mekkora az a bizonyos nagy láng és arra azt mondtam, hogy nem vállalom.

Természetesen a kaszkadőrök nemcsak akkor ugranak be a forgatás helyszínére, ha biztonsági okokból helyettesíteniük kell egy színészt, hiszen a szakemberek tanácsokat adnak az akciójelenetek kidolgozásához. Legyen szó egy verekedésről vagy éppen biciklis menekülésről, a koordinátor segít a stábnak.


A nyári forgatásokat az izgalmas megoldások mellett a különleges helyszínek is színesítették. Ez ráadásul a színészeknek is külön öröm, hiszen Nagy Ervin szerint mindig jó kiszakadni a megszokott terekből. A reptéri forgatáson meg egyenesen úgy érezte magát, mintha egy blockbuster felvételein lenne.


Emellett a vendégszereplők is mindig feldobták a hangulatot. Gáspár Laci annak ellenére nyűgözte le a Tanár főszereplőjét, hogy kifejezetten izgult a felvételek előtt.

Gáspár Laci nagyon félt, de rendkívül ügyes volt. Nagyon élveztem, mert ő egy felnőtt ember, nem gyerek, de mégis teljesen civil a pályán. Nem éreztem egyszer sem, hogy kevés, mert benne van a flow-ban, érzi.

Trokán Nóra volt az egyetlen, akinek egy teljesen új feladatot is tartogatott a történet, hiszen karakteréről már az évad első epizódjaiban kiderült, hogy babát vár. Így a színésznő egyre jobban gömbölyödő pocakkal forgatta a jeleneteit:

Ez egy egész más jelenlétet igényel, főleg, amikor már nagyobb a has. Meg akartuk mutatni, hogy akkor már nem olyan könnyű az embernek.

Nóra ráadásul meg is mutatta, milyen a sokat emlegetett pocakkal forgatni, hiszen egy egész napját végigkövethettük. Ekkor ráadásul a tizedik epizód egyik legmeglepőbb jelenetét forgatták, amikor Lilla két diákkal bent reked egy teremben és elfolyik a magzatvize.


Az izgalmas technikai megoldások mellett az érzelmek is fontos szerepet játszottak a színészek mindennapjaiban, pláne az utolsó forgatási napon. Boldog ölelések, ajándékok, elérzékenyült kollégák és barátok borultak egymás nyakába, hogy elbúcsúzhassanak egy korszaktól. Miközben Trokán Nóra nehezen fogadta el, hogy nem lesz több forgatás, Anger Zsolt is nosztalgiázva mesélt a csapatról.

Ez egy nagyon jó stáb és a negyedik évadban már tényleg olyanok vagyunk, mintha egy család lennénk.

 

Kiemelt képek: Gerencsér Anna / RTL Magyarország

#A Tanár#werk#nagy ervin#forgatás#extra#kulissza#4. évad#trokán nóra#anger zsolt#kálid artúr#kenéz ágoston

Címlapról ajánljuk