a konyhafőnök

Celeblétről, színházról és volt férjével való viszonyáról vallott Széphalmi Juliska

Sallós-Kovács LucaSallós-Kovács Luca

2022. április 27. 13:48

A Nyerő Párosban vált ismertté volt férje oldalán, válásuk után viszont Juliska több műsorban is megmutatta magát a nézőknek, most épp a nagy visszatérésére készül. Az rtl.hu-nak adott interjújában mesélt közlési vágyáról, a Konyhafőnök legfontosabb tanításairól, táncos karrierjéről, valamint Sánta Lacival való kapcsolatáról is.

Aki színházi körökben mozgolódik, már korábban is találkozhatott veled, de a szélesebb nyilvánosság a Nyerő Páros után ismert meg. A többség ezért nem úgy gondolt rád, mint Széphalmi Juliska, a táncművész, hanem mint Sánta Laci felesége. Ez mennyire zavart?

Az egyáltalán nem zavart, hogy nem a színházi körökből ismernek. Egyszerűen a fiatalabb generációhoz, a nagyobb közönséghez nem tudunk eljutni, a színházi világ egy zárt kör. Ezt külön kell választani.

Engem nem bánt, hogy valaki „megbélyegez” a tévés szerepléseim után, hogy „jaj, ki ez?”

Van rendes munkám, de ha valakit ez tényleg érdekel, utána tud nézni, ha beírja a nevemet a keresőbe. Az, hogy először Sánta Laci feleségeként ismertek meg, valamilyen szinten természetes. A Nyerő Páros egy páros műsor, ahol sok esetben egy ismertebb valaki jön a kevésbé ismert párjával. Én nem éreztem magam rosszul emiatt, de egy idő után ez át is változott, aminek persze örültem. Most már azt látom, hogy engem egy teljesen különálló emberként kezelnek a médiában is.

Egyébként, hogy fogadtad a Nyerő Páros utáni ismertséget?

Nagyon nehéz volt felfogni, hogy ez így megy.  Ezzel nem számoltunk, amikor elvállaltuk a műsort. Hirtelen nem is tudtam kezelni azt a kommentáradatot és véleménynyilvánítást, ami az emberektől jött, de aztán gyorsan megtanultam. A Survivorre már rutinossá váltam. Én mindig, mindegyik műsorban egy szerethető ember voltam, aki kiáll magáért, karakteres a maga módján, de alapvetően egy egyenes, kedves személyiség.

Így nyilatkozott Sánta Laci és Széphalmi Juliska a Nyerő Párosból való kiesésük után:

 

A Nyerő Páros után a Konyhafőnökben és a Survivorben is próbára tetted magad. Miért voltak fontosak számodra ezek a műsorok?

Nagyon különböző egymástól egy túlélőshow és egy gasztroreality, de nekem alapvetően tetszik a reality, mint műfaj. Ezekhez a műsorokhoz kell egy nagyfokú – ugyanakkor jó értelemben vett – szerepelési vágy. Aki szerény, aki nem akar adni valamit saját magából, az eleve nem megy el. Másrészt ezek a forgatások mindig nagyon zárt világok. Amikor az ember benne van, nagyon bensőséges tud lenni. Abban az időszakban csak erre fókuszál, kiszakad az életéből, a hétköznapjaiból. Nagyon izgalmas egy másik világot megtapasztalni, és ez fel is tölt. Új helyzetekben és egy olyan platformon mutathatom meg magam, ami eddig nem volt ismerős.

Amit a színpadon nem tudok kiteljesíteni, azt ezekben a műsorokban viszont igen.

Nagyon sok platformon kell másképpen viselkednünk és különböző szerepeket „játszanunk” a hétköznapokban, de itt, ezekben a műsorokban arra kíváncsiak, hogy te milyen vagy. Ez egy önismereti utazás is. Valahogy nem is szembesülök ilyenkor azzal, hogy ez képernyőre fog kerülni. Van egy egyéni és van egy külső megélés, és az is nagyon izgalmas, hogy a nézők erre hogyan reagálnak.

Teljesen el tudsz vonatkoztatni attól a forgatások során, hogy minden pillanatban kamerák veszik azt, amit csinálsz és mondasz?

Igen. Ezt meg lehet szokni, átállítom az agyamat. Ott egy saját valóságban vagyok, csinálom a dolgomat, mindig van valami helyzet, és akkor nem érdekel, hogy ott a kamera. A Nyerő Párosban nagyon figyeltünk a férjemmel, hogy tudatosan ne mondjunk esetleg olyan dolgot, ami aztán visszaüthet ránk. A Konyhafőnök ezzel szemben kevésbé volt személyeskedő, a Survivorben pedig már nagyon rutinos voltam.

Ha újrakezdenéd A Konyhafőnököt, hogyan vágnál bele? Mi lenne a célod? Újra elcsábítanád Rácz Jenőt?

Ilyesmit már nem akarnék. (nevet) Nyilván ez is csak onnan alakult ki, hogy néztem az előző évadot, és eljátszottam a gondolattal, hogy melyik séfhez tartoznék szívesen. Nekem Rácz Jenő egy szimpatikus figura volt, az ő csapatába akartam kerülni, ezért olyan bemutatkozó ételt készítettem, ami neki imponál. De nyilván az csak egy poén volt, hogy elcsábítanám, hisz férjnél voltam. Az biztos, hogy nagy rutint szereztem a műsor forgatásán. Nagyon kemény tempót diktál a Konyhafőnök, időre kell kész lenni, de ha újra mennék, arra törekednék, hogy csak egyszerűen jól érezzem magamat, és ne vegyem annyira véresen komolyan.

A Konyhafőnöktől kaptam azt a tudásomat is, hogy lehet máshogyan is gondolkozni, ha van egy szituáció, azt másképp is meg lehet közelíteni.

Ezt a kaják által tanultam meg: megvoltak az alapanyagok a fejemben, és azt gondoltam, hogy csak egyféle út van, de ez nem így van, vannak más lehetőségek is. Most már semmit sem döntenék el előre, de nyilván odaraknám magamat, hisz maximalista vagyok, akarnám, hogy ügyes legyek, és szeretnék egy séfkabátot is.

Nézd meg, hogyan szerezte meg Juliska a piros kötényt!

 

A Konyhafőnökben feszültségmentes, békés volt a menetelésed a Középdöntőig. Ez mennyire volt tudatos részedről? Az életben is kerülöd a vitákat?

Biztosan volt olyan, hogy visszafogtam magamat, de én alapból konfliktuskerülő vagyok. A megoldásokra törekszem, ilyen karakter vagyok. Annyira jól megtaláltam a számításaimat, amikor a csapatversenyek voltak, pont jól jött ki a lépés. Nem volt olyan, hogy valaki nagyon kiállhatatlan és idegesítő lett volna, és mellé raktak. Nekem pont, hogy motiváló volt, hogy erős fiúk közé kerültem, ahol volt egy szint, amit meg kellett ugranom.

A Konyhafőnök óta mennyire vált szerves részévé az életednek a főzés?

A családi házban több emberre kellett főznöm, akkor nagyobb volt a rutinom. Amióta kisebb lakásba költöztem, kevesebbet vagyok a konyhában. Ha főzök valamit, az elég 3-4 napig is akár, és akkor képes vagyok ugyanazt enni. Én is szoktam rendelni, mert néha az a könnyebb út. Nagyon szeretem a gasztronómiát, az igényeim érezhetően megnőttek ezzel kapcsolatban a műsor óta. Bár mostanában kevesebbet főzök, de szeretném ezt komolyabban venni, a vágy megvan bennem.

Az elmúlt, közel egy évben nem dolgoztál a térdműtéted miatt. Azt mondtad egy korábbi interjúban, hogy „az ember mindig útkeresésben van, és a munka mellett kell valami, ami felpezsdít.” Mi az, ami felpezsdített téged ebben az időszakban?

Nem nagyon lett új hobbim, viszont az utóbbi időben visszatért a sport az életembe, amiben hinni akartam. Ami igazán motivál és felpezsdít, az az, hogy egészséges legyek, és ezt egy jó szinten tudjam tartani. Nekem a futás a hobbim, amit elég komolyan is veszek. Ez volt az, amibe kicsit talán jobban belemásztam.

Vannak komolyabb terveid is a futással?

Mindig vannak főbb csapásvonalak: május végén lesz egy 10 kilométeres versenyem, és szeretnék egy egyéni csúcsot futni. Szeptemberben pedig egy jó félmaratont szeretnék megcsinálni. Korábban futottam már félmaratont, de ezúttal jobb idővel szeretném teljesíteni.

Juliska nemrég a Reggeliben mesélt futás iránti szenvedélyéről:

 

És mikor térsz vissza a színházba?

Május 2-án kezdek a munkában. Visszamegyek, elkezdünk egy új darabot próbálni, de a futó darabokat is próbáljuk. Vannak tréningjeink, a Mary Poppins pedig a hónap végén jön majd, szóval lesz pár hét átfutási idő, amíg kipróbálhatom a lábamat.

Várod már, hogy újra a színpadra léphess?

Várom, de nem tudom, hogy mire számítsak. Furcsa lesz. Azért van bennem valaki, aki fél, hogy hogy lesz, hogy fogom bírni, de persze izgatott vagyok. Ez egy nagyon más világ. Az életem beállt valahogyan, és ez egy hatalmas váltás lesz.

Mitől félsz?

Attól, hogy hogyan fogom bírni. Egyrészt fizikális szempontból, hogy mekkora szintet tudok megugrani ilyen lábbal, valamint a logisztikától is tartok. Attól, hogy megint napi 8 órát dolgozom.

A színházban dolgozás nem olyan, mint bármilyen más civil munka.

Itt nagyon rugalmasnak kell lenni. Este is sokat fogok dolgozni, olyan időpontban fogok próbálni, amikor más lefekteti a gyerekét.

Hogyan tudjátok összeszervezni a mindennapokat a volt férjeddel? Van már arra tervetek Lacival, hogy hogyan fogjátok megoldani a logisztikát?

Régebben is úgy csináltuk, hogy megnéztük, ki mikor dolgozik. Nagyjából egy hónapra előre ezt be lehet osztani, lehet tudatosságot vinni ebbe. Megbeszéljük a szereposztásokat, egyeztetünk a művészeti tikársággal, a váltóimmal, jól ki lehet ezt találni. Törekszünk rá, hogy ne mindig egy bébiszitter legyen Lacikával, a fiunkkal, hanem mi magunk tudjunk rá vigyázni. Ehhez az kell, hogy a legkevesebbet dolgozzunk együtt.

Milyen a viszonyod Lacival?

Változó, de jól tudunk kommunikálni. Nyilván mindkettőnknek Lacika a legfontosabb, úgyhogy ezt tartjuk szem előtt.

Május 2-án visszatér A Konyhafőnök! Nézd minden hétköznap este 20 órakor az RTL Klubon!

Íme egy kis előzetes a gasztroreality új évadából:

#a konyhafőnök#széphalmi juliska#interjú#színház#műtét#főzés#sánta laci#széphalmi júlia#survivor#nyerő páros

Címlapról ajánljuk