XXI. Század

Az MSZMP „producere”

rtl.hurtl.hu

2011. július 16. 14:59

Az Aczél-korszak filmes lenyomatában a rendszer megtűrtjei, tiltottjai és támogatottjai is beszélnek arról, hogy mit jelentett a három T a hétköznapokban.

„Mindig óriási cirkuszt csinált maga körül, a szőnyeggel, a
titkárnővel, a kimenetellel, a bejövetellel, de az színház volt, színházias volt. Semmi nem volt igaz” - mesélte Nádas Péter. Az író Aczél Györgyről a televízió, a film nyilvánossága előtt eddig még soha nem beszélt. Most viszont megszólalt, igazi szenvedéllyel beszélt és nagyon érdekeseket mondott Aczél Györgyről és korszakáról. És rajta kívül még azok, akik vállalták, hogy kamera elé álljanak, és megosszák velünk emlékeiket.

Aczél élete és ránk hagyott életműve ugyanis mind a mai napig egy furcsa igazodási pont. A kult_ur.hu ismeretterjesztő dokumentumfilm-sorozat éppen ezért, nemcsak Aczél György életének csomópontjait,
hanem rajta keresztül a magyar történelem elmúlt kilencven évét is a szembenézés igényével és kérdéseivel veszi górcső alá.

Nem véletlen a kilencven év. Aczél élete és a nevével aczélizmusként is jelzett korszak ugyanis sajnos nem zárult le a névadó halálával és a rendszerváltással. A film szereplői közül Jancsó Miklós, Haraszti Miklós, Bacsó Péter, Pozsgai Imre, Garas Dezső, Csurka István konkrét
példákkal és történetekkel világítja meg a titokzatos "Kult-úr" évtizedeken átnyúló hatását. A kamera elé ült még Anna és Ágnes lányain kívül Agárdi Péter, Berecz János, Csáji Attila, Deim Pál, Fajó János, Gyurkovics Tibor, Makk Károly, Révész Sándor, Szinetár Miklós, és Szűrös Mátyás.

A kult_ur.hu első része Aczél György életét az 1949-es
letartóztatásáig követi, de nemcsak róla, hanem egy korszakról is szól. Egy olyan korszakról, amelyben sokan, sok mindent eltűrtek egy általuk magasztosnak tekintett cél, a kommunizmus érdekében.
#XXI. Század#rtl#RTL Klub#dokumentumfilm#rtl hírek#aczél györgy

Címlapról ajánljuk