XXI. Század

Muráti Lili titkai

rtl.hurtl.hu

2010. május 12. 0:05

Nem lehet tudni, pontosan mikor született. Arról is pletykáltak, hogy a vezetékneve nem Muráti, az viszont biztos, hogy a keresztneve nem Lili. A külföldön élő magyar színésznőt nyilas szimpatizánsnak hitték, 50 évig a nevét sem lehetett leírni.

Sok film és még több színpadi szerep Magyarországon, és aztán Spanyolországban, 1945 után ott folytatta karrierjét. A Magyarországon sokáig betiltott történet, a Dr. Zsivágó egy kis szerepét is eljátszotta Omar Sharif mellett.

Közben itthon egy filmjét se játszották, azzal vádolták, hogy nyilas szimpatizáns. „Egyszer megkérdeztem tőle, hogy nyilasok voltak-e férjével, Csak nem képzeled, nem alacsonyodtunk le hozzájuk” - válaszolta Muráti Solymosi Ottó rádiós szerkesztő-rendezőnek.

Muráti a hetvenes években jöhetett először haza. Végig rendőrök kísérték, mindent feljegyeztek. Aztán Gobbi Hilda közben járt Aczél elvtársnál.

Színpadra csak a rendszerváltás után léphetett újra. Egy nagymama szerepét kapta, sikerre vitte. Magyarországra nem költözött vissza, jól érezte magát Madridban. Mindene megvolt, sosem panaszkodott. Unokahúgával csak egy dolgot ígértetett meg. Hogy mit, az kiderül a XXI. század riportjából!
#XXI. Század#rtl#színésznő#nyilas

Címlapról ajánljuk