Külföld

Forgalmi dugóban rekedt a Kijev felé tarto orosz menetoszlop, három napja csak vánszorognak

rtl.hurtl.hu

2022. március 3. 13:34

Üzemanyaghiány is sújtja a támadókat. A lassú haladás felőrölheti az oroszok harci morálját az ostrom előtt.

Még mindig nem ért célba a Kijev felé közeledő, hatalmas orosz katonai menetoszlop, amely az ukrán vezetés várakozásai szerint a főváros ostromára készül – számolt be a hírről a CNN.

Csütörtökön az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma a hírszerzésre hivatkozva közölte, hogy a konvoj a jelek szerint mintegy 30 kilométerre Kijevtől megrekedt, és az elmúlt három napban alig haladt előre.

A közlemény szerint a kitartó ukrán ellenállás, a mechanikai meghibásodások és a torlódások miatt késlekednek az inváziós erők.

John Kirby, a Pentagon szóvivője szerda este azt mondta, hogy bár az orosz előrenyomulás lassul, de előtt utóbb bezárulhat az ostromgyűrű Kijev, és más ukrán városok körül is. A szóvivő szerint a konvoj üzemanyag- és élelmiszerhiányban szenved, de az oroszok tanulni fognak ezekből a hibákból és megpróbálnak majd túllépni rajtuk.

Kirby szerint a Kijev felé elnyúló orosz utánpótlási vonal egy ukrán ellentámadás célpontjává is válhat. Továbbá a napok óta tartó forgalmi fennakadás megviselheti az orosz katonák morálját és fegyelmét egy nagyobb katonai művelet előtt.

Nyitókép: Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#kijev

Címlapról ajánljuk