XXI. Század

Egy nyaralóba volt beépítve Horthy Miklós étkezőkocsija, megmutatták az RTL-nek, hogy néz ki most

rtl.hurtl.hu

2023. december 2. 16:24

Gőzerővel dolgoznak a restaurátorok Horthy Miklós különvonatának étkezőkocsiján. A Turán felújításán az RTL XXI. század című műsorának stábja forgathatott. A vasúti kocsi 3 éve került elő Szlovákiából, ahol nyaralónak használták. A tervek szerint fél év múlva eredeti állapotában bárki megnézheti majd a szerelvényt, ami több szempontból is fontos része a magyar történelemnek. 

Első ránézésre olyan, mint egy régi vasúti kocsi, de belül látszik, nem hétköznapi forgalomra szánták. A szerelvény közepén egy hatalmas ebédlő van, mellette konyha, mosdó és pihenőszoba. Horthy Miklós kormányzó számára alakították át 1937-ben. A vasúti kocsi még ennél is régebbi, azt 1913-ban gyártották, tehát még az Osztrák-Magyar Monarchia idején. Ebből a korból különösen kevés jármű maradt meg.

Itt meg lehetett oldani egy hosszabb utazást a tárgyalásokkal együtt, ezért volt egy protokoll szerelvény fontos. És ezt a két világháború közötti politikai elit ugyanúgy használta, mint ahogy 1945 után egészen 1970-ig a csehszlovák politikai elit  

– mondta Schneller Domonkos, a Közlekedési Múzeum főigazgatója.

A vonatot a háború után ugyanis lefoglalták a szövetségesek. Évtizedeken át csak a régi filmhíradókban lehetett látni.  

A Turán névre keresztelt vonat sok fontos eseménynél feltűnt. 

Ezzel hozták Magyarországra Horthy Miklós fiának holttestét, több visszacsatolt területet is Turánnal járt be a kormányzó, majd 1944-ben szintén ezzel a vonattal utazott Ausztriába, Hitlerhez. 

A megbeszélés után szállták meg Magyarországot a németek.

A vonat három éve került elő Szlovákiából, a Szenci-tó partján használták nyaralónak. 

Egészen konkrétan be volt építve egy tóparti házba. 

Vasútbarátoknak tűnt fel, hogy olyan furcsa ez az épület, szóltak a Magyra Műszaki és Közlekedési Múzeum munkatársainak és a vasúti kocsi visszakerült Budapestre. Magyarországra szállítása után a külseje mára teljesen megújult. Most a belsejét állítják helyre.  

horthy miklós különvonat étkezőkocsi turán felújítás
A nyaraló bontásakor előbukkanó Turán – Forrás: XXI. század

A bútorok, az eredeti faburkolat mellett több alkatrész is megmaradt, még a selyemtapéta egy kis részlete is.  

Tükör volt a falra felszerelve és a tükör mögött megmaradt az eredeti színű kárpit, és ebből tudunk majd rekonstruálni újakat  

– mondta Merczi Miklós, a Közlekedési Múzeum főosztályvezetője, aki azt is megmutatta, milyen különlegesen szép állapotban maradt meg az Angliában gyártott mosdókagylók fa burkolata.

horthy miklós különvonat étkezőkocsi turán felújítás
Mahagóni mosdóburkolat – Forrás: XXI. század

A Közlekedési Múzeum és a MÁV szakemberei szerint a Turán étkezőkocsi felújítása 2024 áprilisára fejeződhet be, és utána tervezik azt kiállítani.

A felújítással a Híradó is foglalkozott. A riportot, korabeli archív felvételekkel az alábbi videóban nézheti meg.

#XXI. Század#horthy miklós#különvonat#étkező#Turán#felújítás#ma#Kultúra

Címlapról ajánljuk