XXI. Század

Nem láthatták a nézők, ahogy az ifjú George Clooney-t széttépi egy vérmedve a pilisborosjenői erdőben

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 13. 15:59

A magyar hard rock- és metálrajongók azonban sokat köszönhettek a 37 évig dobozban maradt Grizzly II. című filmnek. Egy maffiózókkal üzletelő chicagói sajtkereskedő, feltörekvő amerikai filmcsillagok és egy óriási vérmedve kellettek ahhoz, hogy a nyolcvanas évek Magyarországán létrejöhessen az első olyan nagyszabású koncert, ami kinyitotta a kapukat a heavy metal előtt.

Bár az elvtársak próbálták megállítani, a kemény rock már a Gorbacsov-féle enyhülés előtt utat tört magának Magyarországon is. Noha az előadókra szánt éves gázsit kezelő Országos Rendező Iroda (ORI) nem adott pénzt a dekadens nyugati kultúra behozatalára, a Beatrice vagy a P. Mobil koncertjei mágnesként vonzották a fiatalokat. A közönség azért ellenőrzött körülmények között tombolhatta ki magát: az ugrálás, de még a fejrázás is tilos volt a rendezvényeken. 

A legkisebb rendbontást is gumibotozással torolták meg a rendőrök, és nem volt ritka az sem, hogy a szabályszegőket agyba-főbe verték az őrszobán.

A nyolcvanas évek elején aztán megérkezett a heavy metal is a vasfüggöny mögé, ám komolyan vehető magyar előadók híján a rajongók külföldi bandákat hallgattak. Koncertekről azonban eleinte nem lehetett szó, nem volt elég pénz rá, hogy ezek a zenekarok hajlandók legyenek Magyarországon fellépni.

Mígnem aztán Hegedűs László koncertszervező felkérést kapott, hogy Pilisborosjenőre hozzon egy kicsit a szegecses-láncos metálkultúrából.

Egy gagyi horrorfilm, ami kinyitotta a kapukat a metál előtt

„Az áttörést egy chicagói sajtnagykereskedő hozta meg. Egész Amerikában ő látta el a maffia pizzériáit, főleg Romániából származó, olasz sajtnak felcímkézett sajtokkal. Ebből rettenetesen sok pénze volt” – mesélte Hegedűs a XXI. századnak. 

Ez a pali kitalálta, hogy csinál egy filmet, ami egy amerikai rockfesztiválon játszódik, és egy oda betörő, 10 méteres medve pusztításáról szól. Teljesen a Cápa című film koppintása volt, csak medvével.


Hegedűs elmondása szerint a sajtkereskedő Amerikában felvette a kapcsolatot egy magyar származású gazdasági fejes lányával, és 1983-ban társproducerként  Magyarországra hozták a film forgatását. Három hónapra Pilisborosjenőn építették fel egy igazi amerikai rockfesztivált díszleteit.

A filmet leforgatták, de a Grizzly II: Bosszú végül nem került mozikba. Pedig a környező erdőkben olyan feltörekvő színészeket falt fel a medve, mint George Clooney, Charlie Sheen vagy a mindössze 16 éves Laura Dern, az egyik főszerepet pedig az Oscar-díjas Louise Fletcher alakította.

A forgatásnak azonban így is rengeteget köszönhettek a magyar hard rock-rajongók. Mivel a filmbéli koncerthez zenekar is kellett, Hegedűs a sajtkereskedő jóvoltából Magyarországra tudta hívni a Nazareth együttest. A koncert nagyszerűen sikerült, a legalább 60 ezres tömegben pedig díszvendégként az ORI vezetői is megjelentek. Látva a hatalmas sikert és a cseppet sem félelmetes előadásmódot, szép lassan elkezdett felengedi a kultúrpolitika metálellenessége. Így léphetett fel egy évvel később az Iron Maiden is Magyarországon – igaz, csak egy parkolóban.

Harminchét évvel a forgatás után, 2020-ban  pedig végül a Grizzly II-t is bemutatták egy független filmes hollywoodi fesztiválon.


A cikk és a videó a XXI. század 2018-as adása alapján készült.

 

#XXI. Század#horror#medve#pilisborosjenő#rock#film#heavy metal#nazareth#george clooney#charlie sheen#ma

Címlapról ajánljuk