XXI. Század

Na de honnan jöttek a magyarok?

Pásztor GáborPásztor Gábor

2023. január 15. 16:31

Az Urál nyugati oldalán, a mai Baskíria területén élhettek azok a magyarok, akiket Julianus barát megtalált. Annyit tudunk rólunk, hogy a 13. századi mongol támadás után többé nem említették őket, valószínűleg beolvadtak a környező népek, elsősorban a baskírok közé. Korábban itt válhattak el tőlük a honfoglalók elődei, akik átkelve a Volgán nyugatra indultak, de hogy miért, azt a mai napig nem tudjuk biztosan. Vannak azonban arra utaló jelek is, hogy a magyarság nemcsak két felé szakadhatott, hanem más csoportok is elindulhattak más irányokba.

Különös látvány a serényen ásó emberek csoportja a semmi közepén. A levegőből nézve nem látszik arra utaló jel, hogy bármi értékeset rejthet a föld mélye a nyugat-szibériai Ujelgi-tó partján. Egy kis szeletnyi területen mégis olyan szorgos munka folyik, mintha aranyláz tört volna ki az Urál keleti lejtőinél, Hanti- és Manysiföld szomszédságában.

Kincsvadászok fémdetektorokkal találták meg azokat az aranyozott díszítésű lószerszámokat, amelyeket magyar kutatók azonosítottak be.

Oroszország területén, az Urál vidékén tulajdonképpen ez forradalmasította a korai magyarság történetének a kutatását 

– mondja Türk Attila régész:

Mint kiderült, a kincsvadászok véletlenül a magyar történelem régóta hiába keresett szent gráljának, népünk homályba vesző eredetének nyomára bukkantak. Olyan kincsek kerültek elő, mint egy igen ritka halotti maszk, amely a tarsolylemezekhez hasonlóan kizárólag magyarokhoz köthető sírokban találtak eddig.

Úgy tűnik, a nomád magyar törzsek időszakosan az Urál mindkét oldalát belakták és közben keveredtek a többi ott élő népességgel.

„Én azt gondolnám, hogy ennek az Árpádék előtti közösségnek már a közös neve volt a magyar. Mi is hozzuk magunkkal, de mások is viszik tovább. Ezt onnan gondoljuk, hogy különböző, tőlünk elvált magyar csoportok is magyarnak nevezik magukat” – mondja Sudár Balázs történész.

Pásztor Gábornak a legfrissebb kutatásokról, következtetésekről és elméletekről szóló teljes filmjét megnézheti az rtl+-on, ide kattintva.

#XXI. Század#honfoglalás#Videó#őstörténet#magyarság#történelem#tudomány

Címlapról ajánljuk