XXI. Század

Hogyan bántak a magyarokkal, amikor menekülniük kellett?

Veress KrisztinaVeress Krisztina

2022. április 2. 13:40

A XXI. század rendszeres nézőinek ismerős lehet a mondat: a történelem tükröt mutat a jelennek. Egy néhány éve készült adásunkban Veress Krisztina számba vette, hányszor kellett menekülniük magyaroknak és másoknak Európa különböző országiból. Azért mutatjuk be újra a filmet, hogy lássák, hogyan bántak a magyarokkal vagy az ide menekülőkkel.

Most azért mutatjuk be újra a filmet, hogy lássák, hogyan bántak a magyarokkal, vagy a Magyarországra érkezőkkel akkor, amikor bajban voltak és menekülniük kellett. Háború elől, vagy szélsőségesek támadási miatt.

A filmben interjút adott az azóta elhunyt Jerger Krisztina művészettörténész, akinek édesanyja Lengyelországból menekült Magyarországra a második világháború idején, valamint Fokasz Nikosz szociológus. Az ő szüleinek Görögországból kellett távozniuk, Dragomán György író pedig még gyerekkorában költözött Magyarországra Marosvásárhelyről, miután szülei úgy érezték, hogy nem élhetnek tovább a diktatórikus Romániában. Hogyan fogadták őket? Be tudtak illeszkedni, visszavágynak még szülőföldjükre?

A teljes adást itt nézheti vissza.

#XXI. Század#menekülés#háború#menekültek#Belföld

Címlapról ajánljuk