Videó

Holtan találták az emberszerető Hvaldimirt, az orosz kémnek tartott fehér bálnát

rtl.hurtl.hu

2024. szeptember 2. 11:03

Szombaton holtan találtak egy fehér beluga bálnát, amely állítólag Oroszország kémje volt – közölte a Marine Mind norvég nonprofit szervezet, amely nyomon követte a mozgását. A fehér bálna a Hvaldimir becenevet kapta, a norvég bálna szó és Vlagyimir Putyin orosz elnök keresztnevének kombinációjából. A norvég közszolgálati műsorszolgáltató, az NRK szerint a belugát először egy apa és fia látta holtan, akik a dél-norvégiai Risavika-öbölben horgásztak.

„Hvaldimir nem csak egy beluga bálna volt, ő volt a remény jelzőfénye, a kapcsolat szimbóluma, és emlékeztető az ember és a természet közötti mély kötelékre” – írta a Marine Mind civil szervezet a közösségi médiában.

Hvaldimir hámot viselt, amelyen egy kis fényképezőgép tartója látszott, amikor 2019-ben megtalálták az észak-norvégiai Ingoya szigetének közelében, mintegy 300 km-re az orosz tengeri határtól.

A bálna nagyon érdeklődött az emberek iránt, és reagált a kézjelekre, amiből a norvég belföldi hírszerző ügynökség arra következtetett, hogy egy kutatási program részeként tartották fogságban Oroszországban, mielőtt norvég vizekre került volna. Moszkva soha nem reagált a Hvaldimirral kapcsolatos állításokra. Hvaldimirt több médium 15 év körülire becsülte. A beluga bálnák általában 40-60 évig élnek.

#Videó#bálna#beluga#kém#oroszország#orosz kém#elpusztult

Címlapról ajánljuk