Videó

A tudósokat is meglepte, honnan került Angliába a Stonehenge oltárköve

rtl.hurtl.hu

2024. augusztus 15. 13:01

Ismét közelebb kerültünk a délnyugat-angliai Stonehenge-emlékmű körüli rejtély megoldásához: egy brit-ausztrál tanulmány szerint a csaknem ötezer éves kőkonstelláció egy része mintegy 750 kilométerrel távolabbról, Skócia északkeleti részéről származik.

Az, hogy a hattonnás követ hogyan tudták ilyen hosszú távolságra szállítani, még mindig nem világos. „Ez egy igazán megdöbbentő eredmény” – magyarázta szerdán a tanulmány egyik társszerzője, Robert Ixer, a University College London régésze. Kollégája, Nick Pearce a walesi Aberystwyth Egyetemről hangsúlyozta, hogy a megdöbbentő távolság az eddigi adatok szerint a leghosszabb, amelyre valaha is elcipeltek egy ekkora követ a Stonehenge keletkezésének idején.

Az oltárkő eredetére utaló nyomok

A neolitikus korból származó kőkonstelláció évezredek óta fejtörést okoz az embereknek. Egy középkori legenda szerint a varázsló Merlin ellopta az emlékművet Írországból, és Angliába vitte. A régészek azóta kiderítették, hogy a felálló homokkő a közeli Marlborough-ból származik, míg a kör közepén sorakozó kék kövek Walesből.

A központi oltárkő eredete korábban ismeretlen volt. A most közzétett tanulmányhoz brit és ausztrál régészek megmérték a kő urán- és ólomtartalmát, és hasonlóságot találtak a mai Skóciában található Orkádiai-medence üledékeivel. A kő nagy bizonyossággal ebből a régióból származik – magyarázta Chris Kirkland, a tanulmányban részt vevő másik ausztrál kutató.

Tengeren szállították a köveket?

Hogy az ötméteres kő hogyan került Délnyugat-Angliába, azt még tovább kell vizsgálni. A kutatók szerint az őskori jég természetes mozgásai éppen észak felé, Stonehenge-től távolabb sodorhatták az anyagot. A korabeli sűrű erdőségek, mocsarak és a hegyek miatt azt is valószínűtlennek tartják, hogy a szárazföldön hozták volna délre a követ.

Ugyanakkor bizonyítékok vannak egy kiterjedt hajózási hálózatra, amelyen keresztül kerámiát és drágaköveket szállítottak a stonehenge-i emlékmű létrehozásának idején – magyarázta a tanulmány vezető szerzője, Anthony Clarke ausztrál régész. Ezért lehetséges, hogy a követ a tengeren szállították – írja a krone.at.

 

#Videó#Stonehenge#emlékmű#kutatás#származás#régészek

Címlapról ajánljuk