Videó

Videón a napelemes léghajó, ami környezettudatosan szeli az eget

rtl.hurtl.hu

2024. július 25. 10:04

A kísérleti léghajót napelemekkel borították be, és arra vállalkoznak, hogy éjjel-nappal közlekedve, megállás nélkül körberepülik vele a világot. A léghajó maga termeli az összes energiát, többek közt hidrogént, hogy sötétedés után is tovább tudjon haladni. A Solar Airship One célja, hogy a legénység 3 tagja 20 nap alatt több mint 40 ezer km-t tegyen meg, átlagosan 6000 méteres magasságot tartva. Mindezt 25 ország, két óceán és több tenger felett repülve.  

A 151 méter hosszú léghajót úgy tervezték, hogy fosszilis tüzelőanyagok nélkül működjön, a cél pedig a nulla szén-dioxid-kibocsátás. Ennek érdekében kettős burkolattal van ellátva, amely stabilizálja a külső nyomást és szabályozza a belső hőmérsékletet, így képes elviselni a különböző időjárási körülményeket.

„Van egy egyszerű küldetésünk. Körbeutazni a világot infrastruktúra nélkül, napenergiával, háromfős személyzettel, hogy bebizonyítsuk, hogy az új digitális, mérnöki és gyártási technológiáink lehetővé teszik mindezt” - mondta a Reutersnek Mike Dwyer, a projektben fejlesztési partnerként részt vevő Capgemini UK intelligens iparért felelős vezetője.

A Solar Airship One energiáját egy napfóliából nyerik, amely 4800 négyzetméteren borítja a repülőgép felső részét. Nappali órákban ez a fólia termel villamos energiát, a felesleget pedig üzemanyagcellák tárolják, amelyek vízelektrolízis útján hidrogént állítanak elő.

Ez a jövő. A múltban is voltak héliummal hajtott vagy hidrogénhajtású hajók. De most egy új korszakot látunk, ahol a cél a nulla károsanyag-kibocsátás 

mondta Dwyer. A repülőgép kettős héjjal rendelkezik, amely 15 külön-külön kezelt gázburkolatot tartalmaz, amelyek lehetővé teszik, hogy a léghajó szinte bármilyen időjárási körülmények között repülhessen. Nem igényel földi infrastruktúrát, ami növeli logisztikai autonómiáját.

Kezdetben ez egy kísérleti rendszer lesz. De aztán idővel, ahogy bizonyítottuk a technológiát, különösen a 40 000 kilométeres táv megtételével, ez a meghajtási technológia kézzelfoghatóvá válik

- tette hozzá a szakember. A legénységnek közös célja, hogy inspirálja a mérnökök következő generációját, és hozzájáruljon egy fenntarthatóbb jövő biztosításához. Köztük van Bertrand Piccard, aki már megállás nélkül körberepülte a világot léghajóval, és megkerülte a Földet a Solar Impulse 2 fedélzetén, amely egy teljesen napenergiával működő repülőgép. A Solar Airship One tervezetten 2026-ban indul útjára.

 

#Videó#léghajó#napelem#kibocsátás#környezetbarát#világkörüli út#technológia

Címlapról ajánljuk