Videó

Videón a robot vakvezető kutya, ami beszél és a lámpákat is felismeri

rtl.hurtl.hu

2024. július 1. 11:46

Kevésbé szőrös, mint egy hagyományos vakvezető kutya, de a sanghaji kutató-fejlesztő csapat szerint a hatlábú kínai robot egy nap segíthet a látássérült embereknek, hogy nagyobb függetlenséggel élhessenek.

A robotkutya, amelyet jelenleg terepen tesztelnek, kamerák és érzékelők segítségével képes tájékozódni a környezetben, többek között felismeri a közlekedési lámpák jelzéseit, amire a hagyományos, magyarul élő és igazi vakvezető kutyák nem képesek. A robotkutya nagyjából akkora, mint egy angol bulldog, de egy kicsit szélesebb, és képes kommunikálni látássérült gazdájával, a hangfelismerésbe, az útvonaltervezési képességekbe és a közlekedési lámpák felismerésébe beépített mesterséges intelligencia-technológiával. Hat lába is van, ami a kutatók szerint segíti a zökkenőmentes és maximális stabilitást biztosító járást.

Ha három lábat felemelnek, még mindig három láb marad, mint a fényképezőgép állványa. Ez a legstabilabb forma 

– mondta Gao Feng professzor, a sanghaji Jiao Tong Egyetem gépészmérnöki karának egyik vezetője. A 41 éves Li Fei és a 42 éves Zhu Sibin egyike azoknak a látássérült házaspárnak, akik a Jiao Tong Egyetem csapatának segítenek a robot tesztelésében kínai nyelvű parancsok segítségével. Li teljesen vak, Zhu pedig csak keveset lát, általában bottal közlekedik.

Ha ez a robot vakvezető kutya piacra kerül, és én is használhatnám, akkor legalább megoldódna néhány problémám, amikor egyedül utazom. Ha például munkába, kórházba vagy szupermarketbe akarok menni, most nem tudok egyedül elmenni, és a családomnak vagy önkénteseknek kell kísérniük 

– mondta Li. Robot vakvezető kutyákat más országokban, többek között Ausztráliában és az  Egyesült Királyságban is fejlesztenek, de Kínában drasztikus hiány van hagyományos vakvezető kutyákból. 

 

#Videó#robot#vakvezető#kína#találmány#kutya#segítő#látássérült

Címlapról ajánljuk