Videó

„Hogyan fogom elengedni őt, amikor még csak ötéves?” – szüleik nélkül utazhatnak csak kezelésre a rákbeteg és sérült kisgyerekek Gázából

rtl.hurtl.hu

2024. június 28. 10:52

A kis Fayez Abu Kwaik az édesanyjába kapaszkodott, mielőtt nélküle elutazott a Gáza övezeten kívüli rákkezelésre. Karjait a nyaka köré fonta, arcát az anyjához szorította, miközben a könnyek végigfutottak az arcán. Az 5 éves Fayez azon gyermekek csoportjába tartozik, akiknek engedélyezték, hogy orvosi okokból elhagyják az övezetet. A szülei azt mondták, hogy Izrael nem fogadta el az utazási kérelmüket, így Fayez a nagymamájával megy, akinek a kérelmét jóváhagyták.

A Gázából való kiutazás mindig is nehéz volt, mind az izraeli, mind az egyiptomi hatóságok intenzív biztonsági ellenőrzéseknek vetettek alá mindenkit. Amikor október 7-én elkezdődött a háború, ez sokkal nehezebbé vált. Amióta az izraeli erők ellenőrzésük alá vonták az Egyiptomba vezető fő rafahi határátkelőt, az utazás szinte lehetetlen lett.

A beteg vagy sérült gyermekek számára a helyzet katasztrofális, mivel a Gáza övezet közel kilenc hónapja tartó intenzív izraeli bombázása – ami nagy pusztítást végzett az egészségügyi rendszerben – akadályozza a kezelésüket.

A testében csomók terjedtek el, és nem tudjuk, mi az oka. Összetört a szívem. Rosszul volt, és itt nem kaphat kezelést, de hogyan fogom elhagyni őt, amikor még csak ötéves

– mondta a kis Fayez édesanyja. A család nem tudja pontosan, hol fogják Fayezt kezelni, de úgy vélik, a legnagyobb esélye akkor van a gyógyulásra, ha csatlakozik a két buszból és négy mentőautóból álló konvojhoz, amely Izraelen keresztül Egyiptomba tart, 20 másik gyermekkel és az őket kísérő felnőttekkel együtt.

Még csak ötéves. Azt mondja nekem: szeretlek, ne hagyj el engem. Mit tegyek? Ez nem az én döntésem. Gondolod, hogy el akarom hagyni őt?

– mondta kétségbeesetten az anya, miközben a fiút a buszhoz vitték. Mohammed Zaqout, a gázai kórházak igazgatója, aki segített a konvoj megszervezésében, azt mondta, hogy több mint 25 ezer olyan beteg és sérült van Gázában, akinek a kezelését már nem tudják biztosítani. Közülük 250 olyan gyermek volt, akik életveszélyes problémák miatt sürgős kezelésre szorultak.

A háború akkor kezdődött, amikor a Hamász harcosai október 7-én izraeli településeken támadtak, és izraeli adatok szerint mintegy 1200 embert öltek meg, és mintegy 250 embert raboltak el. Izrael katonai válaszlépése a földi és légi hadjáratot jelentette Gázában, ami a földdel tette egyenlővé a terült nagy részét, és a palesztin egészségügyi hatóságok szerint legalább 37 700 embert ölt meg, 86 400-at pedig megsebesített.

#Videó#gáza#háború#izrael#rákbeteg#sérültek#gyerek#utazás#kezelés

Címlapról ajánljuk