Videó

Pókfóbiások ne kattintsanak: migráns óriáspókoktól rettegnek az amerikaiak

Balogh Veronika FlóraBalogh Veronika Flóra

2024. június 11. 12:46

Észak-Amerikában egyre több helyen terjed el egy tenyérnyi nagyságű pókfajta, amitől milliónyi amerikai retteg. Hálójuk akár 3 méteres is lehet.

Az élénksárga Joro pók (Trichonephila clavata) átlagosan 7,6 centiméteres, és először 2014-ben észlelték őket Atlantától pár száz kilométerre, Georgia államban. Ahogy a poloskák, úgy ez a pókfajta is konténerekben megbújva érkezhetett az Egyesült Államokba, ugyanis a kelet-ázsiai régiókban őshonos fajtáról van szó.

A pókok a Japán legendáról, a dzsorogumóról kapták a nevüket. A dzsorogumo olyan mítikus lény, ami pókból nővé tud alakulni és selyemhálójával ejti áldozatul a férfiakat.

Daniel Kronauer, a Rockefeller Egyetem professzora szerint az állat nem ártalmas az emberekre, komoly zargatásra van ahhoz szükség, hogy a pók aggresszív viselkedéssel reagáljon, de marása ebben az esetben sem veszélyes. A félelmet inkább hatalmas, akár három méteres nagyságú pókhálói okozzák, amik a tornáctól kezdve az ültetvényeken át bárhol megjelenhetnek.

A professzor szerint mivel elég jól tűrik a hideget, ezért várható, hogy egyre északabbra vándorolnak, és idén akár már New Yorkot is elérhetik a színes pókok.

#Videó#pók#egyesült államok#invázió#pókháló#szakértő#Külföld

Címlapról ajánljuk