Videó

18 éve volt a Guns N’ Roses botrányos budapesti koncertje

Kovács ZoltánKovács Zoltán

2024. május 31. 15:11

18 éve a Fókusz is beszámolt a Guns N’ Roses botrányos 2006-os koncertjéről, ahol a rajongók több mint négy órát vártak Axl Rose-ra, aki a legendárium szerint az előzenekar fellépése alatt még Milánóban gyúratta magát gyógymasszőrével egy izomhúzódás miatt. A tervezett 9-es kezdés helyett végül háromnegyed 12 körül startolt a koncert, amit sokan már nem vártak meg – közel ötszázan váltották vissza a jegyüket.

A három budapesti Guns koncert közül tényleg ez volt a legrosszabb emlékű – ’92-ben Freddie Mercury tiszteletére megkaptuk a tavaszi szelet, tavaly pedig a turné egyik leghosszabb szettjével fárasztották le öregedő rajongóikat, ráadásul Slash és Duff is visszatért. 2006-ban viszont majdnem átélhettünk a Saint Louis-i, vagy a fenti riportban is említett philadelphiai balhét kicsiben.

Nyilván ilyen a világ legveszélyesebb rockzenekara, mondhattuk volna, de a 2006-os felállás attól már elég messze volt. Az eredeti együttes 1996-os széthullása után Axl különféle fura nevű (és sokszor egészen zseniális) szólógitárosokkal és egyéb, gyorsan cserélődő bérzenészekkel járta a világot. Nem volt itt veszély, csak munkaügyi kiskönyvek, túlzásba vitt szólók, és hát Axl lumbágója. Az mondjuk elég veszélyes.

Persze az is relatív, hogy mi a botrány: 2006-ban egy Guns N’ Roses-rajongó élete maga volt a várakozás.

Négy óra pedig nem hangzik vészesnek, ha azt vesszük, hogy Axl Rose nagyjából '99 óta ígérgette folyamatosan a soron következő albumot, a Chinese Democracyt – legtöbbször annyival, hogy most már tényleg „hamarosan” jön, néha konkrét megjelenési dátumokat is megszellőztetett, egy alkalommal pedig bejelentette, hogy a lemez az adott év hátralévő keddjeinek egyikén egyszer csak megérkezik a boltokba.

Persze nem érkezett, egészen 2008-ig, ellentétben Axllel, aki nem sokkal éjfél előtt azért végül csak méltóztatott megjelenni a Papp László Sportaréna színpadán, hogy belevisítsa a jelenlévők arcába, hogy „do you know where the fuck you are”. Aki nem a jegypénztáraknál tülekedett a Fókusz kamerái előtt, az ebben a pillanatban valószínűleg meg is bocsátott mindent.

 

 

#Videó#ezen a napon#guns n roses#papp lászló budapest sportaréna#késés#botrány#2006#axl rose

Címlapról ajánljuk