Videó

8 éves korában otthagyta az iskolát, hogy beutazza a világot, most 20 évesen ezt gondolja a dologról

rtl.hurtl.hu

2024. május 21. 14:15

A kínai Xinxin 8 éves korában otthagyta az iskolát, hogy szüleivel hajóval járja be a világot. Most, 12 évvel később, elmesélte, hogy van. Vajon a hagyományos oktatástól távol eső, szokatlan neveltetése okozott zavart? Hogyan formálta jellemét ez a különleges utazás? Egy rendkívüli élettörténet.

2012-ben Zhai Feng és felesége eladták autójukat és házukat, lemondtak sok mindenről, és világ körüli útra indultak egy vitorlással. Xinxin, a lányuk akkor 8 éves volt. Otthagyta az iskolát, és ő is hajóra szállt a szüleivel.

„Két évig a hajón éltem, anyukámtól tanultam, és leckéket kaptam a legénység önkéntes tagjaitól, akik útközben csatlakoztak hozzánk. 2014-ben megérkeztünk Ausztráliába. Az év közepén beiratkoztam egy helyi iskolába, míg a szüleim felkészültek arra, hogy egy motoros deltaszárnyú repülőgéppel körberepüljük Ausztráliát, és dokumentumfilmet forgassunk. Körülbelül két és fél, három évet töltöttünk Ausztráliában. Ez alatt az idő alatt végeztem el a tanulmányaimat az 5. osztálytól a 7. osztályig. Végül elhagytuk Ausztráliát, és elkezdtem önállóan tanulni” – mesélte Xinxin, aki most 20 éves.

Két év alatt 9 országot hajóztak körbe. 13 éves korában elkísérte szüleit Balira, ahol egy ifjúsági tábort működtettek. Xinxin olyan volt, mint egy vadonban felnőtt gyermek és különleges tulajdonságokat szedett magára.

Számos olyan tevékenységet végeztem, amelyek gazdagították az életemet: szörfözés, gördeszkázás, siklóernyőzés, röplabda, tenisz. Amikor 12 vagy 13 éves voltam, elkezdtem cikkeket közzétenni a nyilvános platformunkon, ami némi bevételt hozott az olvasók és a rajongók által. Ez a pénz 14 vagy 15 éves koromtól a szállás és az utazás kivételével mindent fedezett, amire szükségem volt 

– mesélte Xinxin, majd hozzátette: „Konkrét célokat tűztem ki magam elé: 16 éves koromra körülbelül 80 százalékos pénzügyi függetlenséget akartam elérni, 18 éves koromra pedig azt terveztem, hogy beutazom a világot. A vitorlázás kiszélesítette a látókörömet, megmutatta, hogy az élet számtalan választási lehetőséget kínál.”

A hagyományos neveléstől hiánya azért zavart is okozott Xinxinnek. 2017 végén tértek vissza Kínába. Xinxin akkoriban 13-14 éves volt, és mindenki az iskolai tanulmányairól kérdezősködött.

„A rokonaim olyanokat mondtak, hogy az unokatestvéred nagyon jól teljesített az idei érettségin, lehet, hogy bejut az egyetemre. 

Ha azt látod, hogy másoknak egyértelmű az útjuk, elveszettnek érezheted magad, és azon tűnődsz, hogyan irányítsd a saját jövődet. 

Önképzéssel próbáltam tartani lépést a kortársaimmal. Amikor 2022-ben betöltöttem a 18. életévemet, megpróbáltam jelentkezni az iskolába. Sajnos a világjárvány miatt a Kínában elérhető két vizsgaközpontot ideiglenesen bezárták. Ez azt jelentette, hogy nem tudtam letenni a vizsgákat, és nem tudtam beadni a jelentkezésemet, így egyelőre félre kellett tennem ezeket a terveimet” – mondta a lány.

Édesapja szerint azonban a természet a legjobb tanító: „Hiszem, hogy az oktatás lényege a körülöttünk lévő világ megértése. Ha nincsenek közvetlen eszközeink a felfedezéshez, akkor a könyvekhez és az internethez fordulunk. Ha nem vágtam volna bele a vitorlázásba, valószínűleg úgy éltem volna, mint mindenki más nálunk – átlagos iskolákba jártam volna, bizonyítványt szereztem volna, csak hogy biztosítsam maguknak a havi 3000 jüant fizető állást. 

Annak köszönhetően, amit most csinálok, a családom, legalábbis a két gyermekem minden szempontból sokkal jobb helyzetben vannak, mint én voltam. Kiszélesítettük a látókörünket, és egy sokkal nagyobb világot fogadtunk be 

– mondta a lány édesapja.

2016-ban született meg Xinxin testvére, Yaya. Ő most fogja kezdeni az iskolát. „Yaya jelenleg a nővére által kidolgozott tanulási tervet követi. Úgy vélem, Yayának a Xinxinéhez hasonló utat kell járnia. 

Ha rátalál egy olyan útra, amit szeret, az számomra nagyobb öröm lenne, mint egy diploma megszerzése 

– tette hozzá a lányok édesapja.

Xinxin azt tervezi, idén kiköltözik a szülői házból és önállósodik. „Júniusban egy nyári táborban fogok dolgozni az Egyesült Államokban. Ez a tábor általános és középiskolás diákoknak szól, és a szabadtéri tevékenységekre összpontosít. Feladataim közé tartozik majd a táborozók irányítása. Úgy érzem, gyorsan függetlenné kell válnom, és el kell költöznöm otthonról, hogy fejleszthessem magam.”

Bár a világ felfedezése felszabadítónak és izgalmasnak tűnhet, a Zhai család nem ajánlja mindenkinek, hogy vakon utánozzák őket. Xinxin úgy véli, hogy az az oktatási módszer, amivel ő tanult, nem felel meg mindenkinek.

„Függetlenül attól, hogy milyen élet- vagy oktatási utat választunk, az ember elkerülhetetlenül találkozik majd a nyomással és a különböző kihívásokkal. Nekem is hiányzik még a pontos irány, hogy merre tovább, de ez azt is jelenti, hogy végtelen lehetőségeim vannak.”

#Videó#világkörüli út#vitorlás#utazás#oktatás#kínai#lány

Címlapról ajánljuk