Videó

Félelmetes: már így utánozza egy robot az emberi mimikát

rtl.hurtl.hu

2024. április 25. 12:17

Emo, a robot több AI-modellel van felszerelve, beleértve az emberi arcok felismerését, az arckifejezések utánzására szolgáló arcaktuátorok vezérlését és még az emberi arckifejezések előrejelzését is. 

Míg a robotok a ChatGPT-hez hasonló fejlesztések révén előrelépést tettek a verbális kommunikáció terén, addig a mimikák kifejezésére való képességük elmaradt. A kutatók szerint Emo jelentős előrelépést jelent az emberek és robotok közötti nonverbális kommunikációban.

A Science Robotics című szaklapban megjelent tanulmányban ismertetett Emo képes előre jelezni az emberi arckifejezéseket, és egyszerre utánozni azokat, sőt, mintegy 840 ezredmásodperccel a bekövetkezése előtt megjósolni egy közelgő mosolyt.

Az Emo projekt elsődleges célja egy olyan robotarc kifejlesztése, amely javíthatja az emberek és robotok közötti interakciókat

- magyarázta Yuhang Hu PhD-hallgató és vezető szerző, majd hozzátette: „ahogy a robotok egyre fejlettebbé és bonyolultabbá válnak, mint például a mesterséges intelligencia modellek által működtetett robotok, egyre nagyobb szükség van arra, hogy ezek az interakciók intuitívabbá váljanak”.

Emo emberhez hasonló feje 26 aktuátort használ a különböző arckifejezésekhez, és szilikonbőr borítja. Szemében nagy felbontású kamerák vannak az élethű interakciók és a nonverbális kommunikáció szempontjából kulcsfontosságú szemkontaktus érdekében. A csapat mesterséges intelligenciamodelleket használt az emberi arckifejezések generálására.

Emo több AI-modellel van felszerelve, beleértve az emberi arcok felismerését, az arckifejezések utánzására szolgáló arcaktuátorok vezérlését és még az emberi arckifejezések előrejelzését is. Ez lehetővé teszi, hogy Emo olyan módon lépjen kapcsolatba, amely időszerűnek és hitelesnek tűnik

- tette hozzá a szerző.

A robotot egy „önmodellezésnek” nevezett folyamat segítségével képezték ki, amelynek során Emo véletlenszerű mozdulatokat tett egy kamera előtt, megtanulva az arckifejezések és a motoros parancsok közötti összefüggést. Emberi arckifejezésekről készült videók megfigyelése után Emo képes volt megjósolni az emberek mimikáit azáltal, hogy észrevette a mosolyogni szándékozó emberek apró változásait.

A kutatók szerint Emo egy lépés afelé, hogy a humanoid robotok hitelesebbnek és természetesebbnek tűnjenek az emberek számára, ezzel növelve a bizalmat feléjük.

A csapat azt tervezi, hogy a verbális kommunikációt is integrálja Emóba, hogy a robot „összetettebb és természetesebb beszélgetésekben vehessen részt”.

#Videó#robot#mosoly#mimika#arckifejezés#ai#mesterséges intelligencia#kutatás#robotika

Címlapról ajánljuk