Videó

A főváros újragondolta a Tavaszi Fesztivált, és Európát is köszönti az idei majálison

Kiss BalázsKiss Balázs

2024. április 17. 17:51

A 44. Budapesti Tavaszi Fesztivál ideje egybeesik Magyarország európai uniós csatlakozásának 20. évfordulójával. Ezt 2024 májusában egy olyan – ingyenesen látogatható – városi fesztivállal ünnepli meg Budapest, amelynek programkínálata a szervezők szerint méltó az Európai Unió „egyesülve a sokféleségben” mottójához. Április 29-től május 12-ig 30 helyszínen, közel 50 program lesz látogatható. Május első hetében megrendezik a Hello Európa Fesztivált is, ahol pikniket szerveznek a Szabadság hídon, kortárs képzőművészek alkotásaival árasztják el az utcákat, utcazenészek szórakoztatják majd a közönséget, sőt még fényinstallációk is megjelennek a Light Art Museum jóvoltából. A fenti videónkban Rezes Judit, Horányi és Csorba Lóci is beszél a várható programokról, utóbbi pedig ízelőt is adott május elsejei produkciójából.

Fesztivál a fesztiválban

45 éve rendezték még az első Tavaszi fesztivált Budapesten, ám a covid miatt egy alkalommal elmaradt, így idén a 44. következik a sorban. 2024-ben egy másik jubileumot, Magyarország európai uniós csatlakozásának 20. évfordulóját is ünnepeljük. A rendezvénysorozat mögött álló Budapest Brand összekapcsolta a kettőt: május első hetében Hello Európa néven rendez fesztivált az április 29-től május 12-ig tartó rendezvényen belül.

A főváros újragondolta a Tavaszi fesztivál koncepcióját, mert az államtól már nem kapnak rá támogatást
Karácsony Gergely főpolgármester. Fotó: Budapest Brand

Karácsony Gergely főpolgármester elmondta, mivel az állam már nem finanszírozza az eseményt, ezért újra kellett gondolniuk, milyen is egy XXI. századi városban egy kortárs művészeti fesztivál. Ebben a pár napban utcazenészek lakják majd be a várost és képzőművészek lepik el Budapest ikonikus helyszíneit. Fényművészek festik meg a Városháza díszudvarát és grafitikiállítást alakítanak ki a Móricz Zsigmond körtéren.

20 év, 20 sláger és Majális

A Hello Európa egyik legfontosabb eseménye a 20 év 20 sláger nveű rendezvény lesz. Május elsején igazi nosztalgiakoncert várja a közönséget: az elmúlt két évtized 20 kedvenc slágere teszi majd hangossá a Városháza pop-up parkját. A koncerten olyan hazai sztárok lépnek fel, mint Bocskor Bíborka, Freddie, a Hősök, Kállay-Saunders András, Pásztor Anna és Pásztor Sámuel, Wolf Kati, Csorba Lóci, Szebényi Dániel, Szepesi Mátyás, Tanka Balázs és Varga Miklós, akik az elmúlt két évtized mindenki által ismert dalait adják elő. Az eseményen Beethoven Örömódáját a 30 fős Fővárosi Énekkar adja elő.

A főváros újragondolta a Tavaszi fesztivál koncepcióját, mert az államtól már nem kapnak rá támogatást
Lóci játszik. Fotó: Budapest Brand

Május 1. és 5. között pedig majális várja a kicsiket és nagyokat a Városháza parkban, ahol egész napos ingyenes programokkal érkezik a tavasz.

44. Budapesti Tavaszi Fesztivál

A 44. Budapesti Tavaszi Fesztivál színházi előadásokkal, kiállításokkal, koncertekkel és egyéb különleges produkciókkal várja a budapestieket és az idelátogatókat.

A teljesség igénye nélkül (a részletes programot a lenti linkekre kattintva lehet megnézni):

  • Budapest Jazzfest
  • Roger Bernat/FFF társulat parlamenti szavazást imitáló vitaszínháza
  • A Freeszfe Egyesület – A béke szigete című előadása
  • Rezes Judit, Tihanyi Ildi és Gerlóczi Judit különleges, Fenntartható divatőrületek című divatbemutatója.
A főváros újragondolta a Tavaszi fesztivál koncepcióját, mert az államtól már nem kapnak rá támogatást
Horányi Juli. Fotó: Budapest Brand

Az idei Budapesti Tavaszi Fesztiválon „a hőskorszak és az új generáció” képviselői is szerepet kapnak egy este erejéig, hogy a bulinegyed szűk utcái, zárt falai közül kihozzák a szabadba a klubhangulatot. Május első két hétvégéjén Klubfesztivál várja a Városháza udvarba látogatókat.

Idén már SZÉP Kártyával is vásárolhatnak jegyet a Budapesti Tavaszi Fesztivál fizetős programjaira.

HELLÓ EURÓPA FESZTIVÁL
Helló Európa! Fesztivál Facebook esemény
Helló Európa! Fesztivál weboldal

BUDAPESTI TAVASZI FESZTIVÁL
Budapesti Tavaszi Fesztivál Facebook esemény
Budapesti Tavaszi Fesztivál weboldal

 

#Videó#karácsony gergely#Tavaszi Fesztivál#budapest#hello európa fesztivál#horányi juli#rezes judit#Lóci játszik#Életmód#család#majális#Kultúra

Címlapról ajánljuk