Videó

Szívszorító medvementés: már biztonságban van a 16 bocs

rtl.hurtl.hu

2024. április 9. 11:06

A 16 bájos, bolyhos medvebocs már vidáman játszik az észak-laoszi Luang Prabangban, egy vadon élő állatok védelmére létrehozott természetvédelmi területen, de az ide vezető útjuk rendkívül megrázó volt.  

A laoszi fővárosban a rendőrség március 19-én razziát tartott egy kínai állampolgár és laoszi felesége házában, a szomszédok aggódó bejelentései miatt. Szívszorító jelenet várt a rendőrökre a házban, összesen 17 alultáplált medvebocsot találtak a házban, közülük egy már elpusztult akkor.

Valószínűleg ez a veszélyeztetett medvebocsok eddigi legnagyobb mentése a világon

– mondta Matt Hunt, a Free the Bears ausztrál természetvédelmi szervezet vezérigazgatója.

A menedékhelyen egy hétfős szakértői csapat éjjel-nappal gondoskodik a 10 hím és hat nőstény medvebocsról, három óránként speciális tejkészítménnyel etetik őket. A jótékonysági szervezetnek még soha nem volt ennyi kölyke egyszerre, ezért újabb medvék számára alkalmas játszóterek kialakítására is szükség van. Az emberek által felnevelt medvék ugyanis nem engedhetők vissza a vadonba, és a menedékhelyen egész életükben gondozásra szorulnak.

Az embertelen medveepe-termelés ellen folyamatosan küzdenek Ázsiában, itt ugyanis több országban is a medvék epéjét használják a hagyományos gyógyászatban. 

A holdmedvék, más néven ázsiai fekete medvék, a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) veszélyeztetett fajok vörös listája szerint elsősorban a vadászat és az élőhelyük elvesztése miatt a kihalással fenyegetett fajok közé tartoznak. A veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezmény (CITES) értelmében védelmet élveznek a nemzetközi kereskedelemmel szemben, és további védelemben részesülnek Laoszban, ahol tilos a medvék vagy testrészeik vadászata, birtoklása vagy kereskedelme. 

A Free the Bears által Laoszban végrehajtott legnagyobb mentés ezt megelőzően öt medvebocs volt, 2019-ben.

#Videó#medve#illegális#epe#laosz#razzia#mentés#állat

Címlapról ajánljuk