Videó

60 km/órás száguldás, vágtató paták, hatalmas bukások – ilyen egy rénszarvasverseny

rtl.hurtl.hu

2024. március 21. 10:55

Bár az időjárás hazánkban egyre tavasziasabbá válik, Észak-Finnországban még mindig tombol a tél, ezért ott most rendezik a hagyományos rénszarvasversenyeket. Az állatok vágtáznak, a versenyzőknek pedig síelve kell eljutniuk a célba, akár 60 kilométeres óránkénti sebességgel.

A rénszarvasversenyeknek nagy hagyománya van Finnország északi részén. A szamii, az északi sarkkörön élő őslakosok kultúrájának részét képezik.

Az egyik versenyző családjának több mint 1000 rénszarvasa van, és hústermelésből élnek. A legerősebb bikákat választják ki a csordából a versenyekre.

Az RTL finnországi riportere is kipróbálta a rénszarvasversenyt, így számolt be róla: „A kezdeti nehézségek után a rénszarvasaimnak és nekem sikerült a helyes útra térnünk. Nem lehet kormányozni vagy fékezni. A rénszarvasnak csak a hasán van szíj. Elképesztő gyorsak. Bár utolsók lettünk, csak 6 másodperccel maradtunk le az első helyezettől.”

A verseny győztese trófeát és 1000 euró értékű aranyrögöt kap. Ezúttal a 200 méteres távon egy 16 éves lány nyert a különös megmérettetésen.

#Videó#rénszarvas#verseny#hagyomány#finnország#tél

Címlapról ajánljuk